Lelièvre verlaat gevangenis, Paul Marchal reageert: "Wie moet er, zelfs na zo'n zware feiten, de héle straf nog uitzitten?"

maandag 2 december 2019 - 15:16
VRT Nws
Michel Lelièvre, de handlanger van Marc Dutroux, heeft de gevangenis vanmorgen verlaten. Eind september besliste de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel dat Lelièvre zijn straf buiten de gevangenis mocht uitzitten onder voorwaarden. Paul Marchal, de vader van de vermoorde An Marchal, vindt dat straffen helemaal moeten uitgezeten worden bij zulke zware feiten. 

Straf helemaal uitzitten

"We hadden het wel zien aankomen", zegt Paul Marchal bij David Van Ooteghem in Spits. "Lelièvre moest nog twee jaar uitzitten, hij heeft 23 van de 25 jaar straf gehad. Michèle Martin had 30 jaar gekregen en loopt al 7 jaar vrij rond na 23 jaar straf. Ik vraag me alleen af: als zulke mensen vervroegd kunnen vrijkomen, wie moet dan nog de volledige straf uitzitten in ons land? Ik vind dat hij die twee jaar nog had moeten uitzitten."

Wie gaat de voorwaarden controleren?

Michel Lelièvre moet zich aan voorwaarden houden. Sommige zijn hele concreet, zoals plekken waar hij niet mag komen.


"Ik vind dat een beetje belachelijk allemaal, het is toch wat om te lachen", zegt Paul Marchal. "Wie gaat dat controleren. Hij kan ons ook tegenkomen op de plekken waar hij wél mag komen. Als de voorwaarden van Martin al niet worden nagekeken! Zij en Lelièvre moeten hun slachtoffers vergoeden. Wij hebben daar nog nooit iets van gezien. We hebben dat al laten weten aan de minister van justitie. Als een andere veroordeelde als voorwaarde geen druggebruik krijgt opgelegd en toch in aanraking komt met drugs, wordt hij meteen weer vastgezet. Lelièvre moest dus een woonplaats vinden. Het is niet zo moeilijk om een plek te vinden, Martin kon bij zusters terecht en daarna bij een oud rechter. Zo moeilijk is dat dus niet. Wij mogen ook niet weten waar hij woont en hij weet wel waar wij wonen. Ik ben er niet bang voor, maar dat klopt toch niet."

"Hij mag ook gaan stempelen. 23 jaar heeft hij niets gepresteerd, en nu mag hij wel gewoon genieten van het belastinggeld van de gewone burger."

Wat met Dutroux?

"Ik denk niet dat Dutroux vervroegd gaat vrijkomen", zegt Paul Marchal. "Ik denk dat hij nog een voorbeeld moet zijn hoe 'goed' justitie bezig is in ons land. Ze spelen het spel nu wel wat mee om geen procedurefouten te maken, maar ze gaan hem niet vrij laten", besluit Marchal

 

Lelièvre op proces 2004

Michel Lelièvre op het Dutrouxproces in 2004

 

Paul Marchal in Spits

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!