Lynx gespot in de Ardennen: "Deze poes wil je niet op jouw zetel hebben"

vrijdag 4 september 2020 - 18:00
Lynx
Maarten Cuvelier/Welkomlynx.be
De lynx is terug van weggeweest. Het dier was bijna tweehonderd jaar verdwenen in ons land. De lynx werd eind augustus gefotografeerd in de Semoisvallei. Een tevreden Jan Loos van 'Welkom Wolf' vertelt in 'Spits met David'.

"Eén van de vrijwilligers van 'Welkom Wolf' heeft een wildcamera op de perfecte plek gehangen in de Semoisvallei. Hij is er in geslaagd om die lynx te fotograferen. Het is dezelfde man die drie maanden geleden oog in oog stond met de wolf Billy in Duffel. Die plek wordt niet voor niets 'het spook van het bos' genoemd. Er zijn al 25 jaar lang meldingen van lynxen in België. Maar nu is er voor het eerst een foto, waarbij we een bewijs hebben dat die lynx er effectief is. We weten wel niet hoelang de lynx er al is. Ik ben geneigd om te zeggen dat het een vrouwtje is. Het is dus niet uitgesloten dat er kleinte lynxen gaan komen."

Uitgestorven in West-Europa

"Het dier dat nu gefilmd is, is waarschijnlijk een nakomeling van dieren die ooit in Duitsland of Frankrijk geherintroduceerd zijn. Want de lynx was uitgestorven in West-Europa. Er zijn nieuwe populaties ontstaan door herintroductie. Het dier dat we nu gefotografeerd hebben, is waarschijnlijk op eigen kracht tot hier gekomen."

"Je moet geen schrik hebben van het dier. Een lynx heeft net zoals een roedel wolven een enorm territorium nodig, honderden vierkante kilometers. Alleen is de lynx een eenzaat die in zijn eentje in dat territorium leeft. Hij heeft ook minder prooien nodig dan een roedel wolven. De lynx richt zich ook op wilde dieren en net zoals bij wolven zijn reeën de favoriete prooien. Het zijn vooral de reeën die zich zorgen moeten maken en die zijn er genoeg in de Ardennen. De lynx kan er gerust van leven."

Superkat

Wat is nu het gevaarlijkste: een wolf of een lynx? "Ze zijn geen van beide gevaarlijk. Ze vrezen allebei de mens. De lynx jaagt vanuit een hinderlaag en, in tegenstelling tot een wolf, zie je die niet aankomen. De lynx is een soort superkat. De poes die je niet op jouw zetel wil hebben! De lynx wordt ook wel eens het luipaard van onze bossen genoemd."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!