Maak het leven van je huisdier rijker!

maandag 5 juli 2021 - 11:42
Canva
Een huisdier moet je meer dan eten en drinken geven. Liefde natuurlijk ook. Maar je moet zijn of haar leven ook interessant genoeg maken, door het 'rijker' te maken. Verrijking betekent dat je het natuurlijk gedrag van je huisdier zoveel mogelijk stimuleert. Hoe je dat kan doen, wordt deze zomer duidelijk bij Spits met Niels.

Een huisdier heeft een heel ander leven dan een dier dat in de vrije natuur leeft. Je kat moet niet zelf op zoek naar eten, maar krijgt haar brokjes voorgeschoteld. Je konijn zit comfortabel in het hooi van zijn hok te slapen. En je hond nestelt zich gemakshalve gezellig in de zetel. Maar het blijft belangrijk om hun natuurlijk gedrag te stimuleren. Laat ze eens zoeken naar eten, laat ze graven of scharrelen, geef ze beweging. Je kan de echte natuurlijke leefomgeving van je huisdier natuurlijk niet helemaal namaken, maar je kan wel enkele zaken aanpakken.

Tips, tips en nog eens tips!

Tijdens de zomer gaat Niels in Spits op zoek naar tips om het leven van je huisdier rijker te maken, samen met experten en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. 

Meer weten over hoe je het leven van de je huisdier kan verrijken? Surf dan zeker naar de speciale site van Dierenwelzijn Vlaanderen!

Zo kan je voor verrijking zorgen door de manier waarop je je hond, kat of kippen eten geeft. Of je kan aanpassingen doen aan het hok van je konijn of je cavia. Of misschien heeft je huisdier wel baat bij specifieke trainingen. 

Kippen, katten, vissen, reptielen en konijnen

Woensdag 28 juli komt kippenexpert Sander Bauwens langs. Hij heeft meer dan 200 kippen, eenden en goudfazanten. Via zijn populaire YouTube-kanaal deelt hij allerlei tips en tricks over pluimvee. Hij is ook de auteur van het boek 'Zakboek voor een kippenhouder'.

Op woensdag 4 augustus krijgen konijnen alle aandacht. Annelies Flamang, docente dierenzorg aan de Vives Hogeschool in Roeselare, deelt haar kennis over konijnen zodat jij het leven van jouw huisdier nog beter kan maken.

Vissen krijgen al onze aandacht op woensdag 11 augustus. Wat kan je doen om je goudvis of je vijvervis een aangenaam leven te geven? Op woensdag 18 augustus focussen we op reptielen. Samen met Mario Goos van SOS Reptiel leren we alle do's-and-don'ts wanneer je een reptiel als huisdier overweegt. En we vergeten uiteraard ook de katten niet. Op woensdag 25 augustus deelt Chris Dusauchoit al zijn kennis over katten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!