Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Mag mijn kind laat opblijven tijdens de zomervakantie?

ma 12 jul. - 4:15

Kan het kwaad als je kinderen lang opblijven tijdens de zomervakantie? Kate Middleton en prins William zien er alvast geen graten in: ze lieten prins George in het Wembleystadion de hele EK-finale meekijken. Na middernacht zat het zevenjarige jongetje nog op de tribune. Hebben kinderen dan niet veel slaap nodig? Slaapexpert Annelies Smolders geeft tips.
Slapend kind
© Canva

Stout 

“Misschien mag een prinsje wel eens iets meer. Maar af en toe je kind laten opblijven voor een late barbecue of een optreden, dat hoort bij het leven,” zegt slaapcoach en psychologe Annelies Smolders. Ze keurt laat opblijven dus niet af, maar waarschuwt wel voor de gevolgen: “Het kan zijn dat het kind de volgende dag een beetje vervelend of stout is. Dat komt omdat je niet goed functioneert als je niet goed slaapt.” Af en toe schuiven mag dus, maar een kind dat aanhoudend te weinig slaapt, kan veranderingen in zijn gedrag vertonen die lijken op ADHD."

Structuur 

Je doet er wel goed aan een goede structuur te behouden: “In principe houd je het best elke dag dezelfde slaaptijd aan, want je biologische klok houdt van structuur. Maar een beetje verandering is wel oké." Smolders vindt half uur of een uurtje langer opblijven geen probleem, "maar je verschuift het slaapritme beter niet meer dan anderhalf uur."

Toch kan een vast slaappatroon behouden moeilijk zijn tijdens de schoolvakantie: “Zeker pubers moeten de laatste weken van de schoolvakantie alles omgooien voor de eerste schooldag.” Daarom raadt Smolders aan je goed voor te bereiden op 1 september: “Zeg midden augustus tegen je kinderen 'We gaan de wekker weer op het vaste moment zetten.' Schuif desnoods de wekker geleidelijk op, dan is de overgang niet zo zwaar."

De vijand van slaap 

‘s Avonds staren naar het scherm van een smartphone, tablet, laptop of tv kan ook slaapproblemen veroorzaken. “De grootste vijand van slaap is blauw licht,” zegt Smolders, “En dat zit in al die schermpjes.” Tieners blijven vaak laat op om te gamen of te chatten, en dat kan voor een verstoord slaapritme of slapeloosheid zorgen. “Spreek daarom gewoon met je vrienden af dat om ‘s ochtends samen te gamen of te chatten.” 

Blauw licht is XTC voor je brein, maar we gebruiken het op de verkeerde momenten

— Slaapexpert Annelies Smolders

Je kunt blauw licht ook in je voordeel gebruiken: “Zet bijvoorbeeld een lichtbril met blauw licht op overdag. Dat maakt je wakker en kan zelfs helpen tegen een burn-out.” Blauw licht pept je op. “Het is happy-makend licht, maar we gebruiken het op de verkeerde momenten. Als je het ‘s ochtends gebruikt, boost het je dag!” Met andere woorden: 's ochtends naar je gsm of tablet kijken, kan  voordelig zijn. Je kinderen zullen het graag horen...

De brillen kunnen ook jet lag verzachten. “Sporters die naar de Olympische Spelen gaan gebruiken ze om sneller aan het tijdsschema in Tokio te wennen." Bovendien helpt het licht hen om te pieken op het juiste moment. "Iets over vijf uur 's middags is voor ons lichaam het ideale moment om een topprestatie neer te zetten. Met de lichtbril kun je je lichaam zo om de tuin leiden dat het piekt op het tijdstip van je wedstrijd. Dat maakt het verschil tussen zilver of goud", besluit Smolders.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet