Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Marc Reynebeau over de afschaffing van de avondklok in Nederland: “Ook bij ons is de wettelijke basis van de avondklok zeer arm"

di 16 feb. - 4:06

De Stichting Viruswaarheid trekt naar de Nederlandse rechtbank omdat ze onder andere vinden dat de avondklok een inbreuk is op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Journalist Marc Reynebeau vertelt er alles over in ‘Spits’ met David Van Ooteghem.

De rechtbank in Den Haag besliste op 16 februari 2021 dat de avondklok meteen afgeschaft moest worden. De regering is direct in beroep gegaan. De beroepsrechter ging dezelfde dag nog aan de slag. "Het gaat dus alleen maar over de vraag of het onmiddellijk in gaat of niet. Dat is nog steeds niet ten gronde. Is zo’n avondklok aanvaardbaar? De eerste rechter vond dus van niet. Maar wanneer kan dat verbod in gaan? Dat is nu afwachten.”

De Stichting Viruswaarheid

“De organisatie heette tot voor kort ‘Viruswaanzin’. Ze zijn tegen een heel pakket van coronamaatregelen die de Nederlandse regering heeft genomen. Ze protesteren al een hele tijd. De organisatie heeft nu bij de rechter op dit punt gelijk gehaald. Dat is opmerkelijk! Het gaat in tegen een duidelijke regeringsbeslissing die ook in andere landen van kracht is. De rechter zegt dat de juridische grondwet wankel staat, want de avondklok is een soort noodwet geweest die de regering heeft laten doorvoeren. Blijkbaar vindt de rechter dat daar een bredere parlementaire discussie over moet zijn. Het is dus eigenlijk een technische kwestie.”

Het is dus niet omdat de rechter ook vindt dat de avondklok buiten proportioneel is. “De rechter zegt vooral dat de grondslag en de basis van de regering te wankel is. Dat dit dieper uitgewerkt moet worden. Er moet een wettelijke basis aan gegeven worden. Je merkt wel in zijn ondertoon dat ook hij twijfels heeft over het nut van de maatregel. Het is nu aan de regering om te bewijzen in het parlement dat het een zeer noodzakelijke maatregel is die moet worden genomen."

Volgens de rechter moet er eenwettelijke basis gegeven worden aan de avondklok als coronamaatregel.

— Journalist Marc Reynebeau

Avondklok in België

De beslissing zal waarschijnlijk een impact hebben op onze avondklok. “Bij ons bestaat de avondklok al een tijdje. We hebben er ook in de zomer al eentje gehad in Antwerpen. Toen zijn er wel klachten geweest bij De Raad van State. Zij heeft toen geoordeeld dat de avondklok moest blijven bestaan, omdat hij nodig is.”

“Je moet weten dat het juridisch systeem anders is in Nederland dan in België. In Nederland was het een rechter die de uitspraak heeft gedaan. Bij ons komen zo'n dingen bij De Raad van State terecht die wetten of verordeningen onderzoekt op hun juistheid. Je kan niet zomaar stellen dat je er nadelen van hebt. Bij ons kan dit dus nooit zomaar bij een rechter tevoorschijn komen. Maar ook bij ons is de wettelijke basis van de avondklok zeer arm en nauw. Het gaat om ministeriële besluiten die via het Overlegcomité worden vastgelegd. Dat is geen echte, stevige grondslag. De achterliggende gedachte is dat als ze het via een ministerieel besluit doen, ze aanpassingen kunnen doen als de cijfers veranderen.”

We zijn minder individualistisch dan Nederlanders, daar nemen ze het snel persoonlijk op.

— Journalist Marc Reynebeau

Derde golf

“We zijn wat braver dan Nederlanders. We zijn minder individualistisch. Daar nemen ze het snel persoonlijk op. Die ingesteldheid hebben wij minder. Niet omdat wij gedweeër zijn, maar wij laten ons sneller 'meeslepen' door de overheid. Als de overheid zegt dat dit nodig is om corona tegen te gaan, dan gaan wij hier in mee.”

“Bij ons zijn de cijfers beter dan in Nederland. Zij zitten er al met een derde golf, wij nog niet. Belgen zijn meer geneigd om een avondklok te accepteren. Maar dat komt ook doordat er in Nederland een brede beweging is uitgebouwd, wat bij ons niet zo is. De beweging daar hangt samen met verschillende dingen. Ook bijvoorbeeld met mensen die twijfelen over het vaccineren. Het is een bredere beweging dan in België. Hier komt het protest tegen de avondklok eerder van juristen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet