Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Marktkramers betogen in Brussel: "Beurtrol is moeilijk, verse producten kan je geen twee of drie weken later verkopen"

ma 15 jun. - 2:19

Straks vertrekt er een betoging van marktkramers in Brussel omdat het aantal kramen op de markt beperkt moet blijven door de coronamaatregelen. Dat is voor heel wat marktkramers niet rendabel.

"Het wordt een vreedzame actie met marktkramers uit héél België", zegt Yannick van Mulders die een marktwagen met vleesproducten heeft. "We gaan in colonne, begeleid door de politie, doorheen Brussel rijden. Er zijn nu al zo'n 200 marktwagens. Er is wel niks te koop onderweg, dat zal moeilijk zijn", lacht Yannick.

Beurtrol heel moeilijk

"De marktkramers hebben het moeilijk. Er zijn nu verschillende beurtrollen in het land. Soms om de twee, drie, zes of zelfs acht weken. Er zijn regionale verschillen, in sommige regio's mogen alleen regionale marktkramen naar de markten komen. Maar dat is moeilijk. Wij verkopen verse producten, die kan je niet om de twee of drie weken verkopen. Wij proberen daarom zoveel mogelijk weg te geven wat we niet kunnen verkopen. Aan personeel of aan organisaties die het kunnen gebruiken. Maar zelfs dan is er toch altijd iets wat we niet kunnen weggeven. Dat wordt dan weggegooid."

Kan afstand houden wel op de markt?

Op de markt zie je toch vaak een groepje mensen die voor een kraam staan. Dat is toch gevaarlijk? "De laatste weken is het écht wel anders. Het is zeker mogelijk om de afstand te houden. Ik heb een kraam van 6,5 meter, daar mogen vier mensen voor staan. Bovendien houden de klanten zich daar heel goed aan. De toegang wordt wel geregeld aan de ingang. Dat is spijtig want veel mensen blijven weg, er is niet zoveel beweging op de markt."

Geen steun van grote marktkramersorganisaties

"De grote marktkramersorganisaties steunen ons niet en dat is spijtig. Wij begrijpen dat zij op hun niveau onderhandelen, maar wij, de gewone marktmannen in hart en ziel, hebben die macht niet. Wij willen kunnen werken op een goede manier met de nodige, veilige afstand. Daarvoor komen wij nu dus op straat", besluit van Mulders.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet