Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Meer kinderen en jongeren met eetstoornis door lockdown: "Ze proberen door minder te eten het gevoel van controle terug te winnen"

di 16 feb. - 4:13

Het UZ Brussel merkt een forse toenamen van het aantal kinderen en jongeren met anorexia. Ook daar zit corona voor iets tussen.
© Photo by Huha Inc. on Unsplash

“We merken vooral een sterke stijging van aneroxia nervosa bij jonge meisjes sinds de eerste lockdown”, legt Ursula Van den Eede, coördinator Eetkliniek UZ Brussel, uit. “Het zijn bijna allemaal gelijkaardige verhalen van meisjes die zich heel erg slecht hebben gevoeld tijdens de lockdown. Veel angst, stress en isolement. Hun vaste structuur viel weg en er werd meer sociale media gebruikt. Die meisjes weten niet waar naartoe met al die gevoelens. Ze gaan dan meer sporten en minder eten. De eetstoornis wordt als het ware een reddingsboei, een houvast. Zo proberen ze een gevoel van controle terug te winnen. Maar daardoor geraken ze meer en meer in een tunnelvisie. Een eetstoornis is als een stemmetje in je hoofd dat heel de tijd negatieve commentaar geeft. Er is ook geen sociale correctie meer. Door dat isolement zien ze niet meer wat ‘normaal’ is, ze eten bijvoorbeeld niet meer samen met leeftijdsgenoten op school.”

De coronamaatregelen zijn een ideale voedingsbodem voor eetstoornissen.

— Ursula Van den Eede

Van den Eede raadt ouders aan om alert te zijn. “Wanneer eten té veel aandacht krijgt en kinderen of jongeren selectief worden in wat en hoeveel ze eten, moeten ouders beginnen opletten. Hetzelfde geldt voor intensiever sporten. In principe is dat niet slecht, maar het mag niet overdadig of té intens worden. Vaak begint het allemaal onschuldig, maar gaat het daarna ontsporen. Eten wordt een obsessie. Nadenken over hun gewicht neemt heel hun denken over, ze zijn daar dan van ’s morgens tot ’s avonds mee bezig.”

Actie ondernemen

Snel hulp zoeken is dan ook essentieel. “Je moet een heel team rond die persoon zien te bouwen en elk aspect van die eetstoornis proberen aan te pakken. Beginnen doe je best met je huisarts. Daarna ga je op zoek naar een diëtiste die ervaring heeft met eetstoornissen. Als derde is een psychotherapeut een goed idee, ook voor de ouders. Het is belangrijk dat ook zij richtlijnen krijgen van hoe ze daarmee om moeten gaan.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet