Meryame Kitir over zaak Chovanec: "Duidelijk dat men niet wou dat dit verhaal naar buiten zou komen"

dinsdag 1 september 2020 - 17:00
Meryame Kitir
Vlaams-Minister President Jan Jambon mocht het vandaag uitleggen in de speciale Kamercommissie rond de zaak Chovanec. De Slovaak stierf 2,5 jaar geleden na een hardhandig politie-optreden op de luchthaven van Charleroi. Het filmpje over de arrestatie roept heel wat vragen op. SP.A-fractieleidster Meryame Kitir was aanwezig in de Kamercommissie en geeft uitleg bij 'Spits met David'.

"We hebben vandaag de voormalige en huidige top van de politie en de voormalige minister van Binnenlandse Zaken gehoord", vertelt Kitir. "Ik ben teleurgesteld omdat niemand van iets weet, terwijl er wel genoeg knipperlichten waren. Er was niet alleen het politierapport waar je je vragen over kan stellen. Hoe komt het dat dat rapport niet strookt met de beelden die we hebben gezien? Het is duidelijk dat er hier fouten zijn gemaakt en dat men niet wou dat dit rapport naar buiten zou komen. De vraag is nu hoe het komt dat ze de kans hebben gekregen om dat allemaal in een doofpot te steken. Hoe komt het dat niemand anders verder kon graven?"

Doofpotoperatie?

"Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ondanks alle signalen die er geweest zijn, niemand de ernst van de zaak heeft ingezien en zich de bedenking gemaakt heeft om zich toch eens te informeren. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken beweert bijvoorbeeld dat hij uit dat rapport niet kon opmaken of er geweld is gepleegd en omdat hij de beelden niet gezien heeft, hij van niets wist. Maar dat klopt uiteraard niet. Los van dat rapport is er een gerechtelijk onderzoek lopende. Dat betekent dat er iets gebeurd is wat niet klopte, dat er slagen en verwondingen geweest zijn. Dan moet hij zich toch de vraag gesteld hebben: 'hoe komt het dat ik in dit rapport niets lees dat abnormaal is en dat er toch een gerechtelijk onderzoek is opgestart?' De ambassadeur van Slovakije is twee keer op het kabinet geweest om informatie te vragen over het hardhandig optreden van de politie en de dood van het slachtoffer. Er waren ook nog de persberichten over de dood van de man. Men vond het blijkbaar niet nodig om even de top van de politie te bellen om meer informatie te vragen", besluit Meryame Kitir.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!