Miet Smet over het besmeurde standbeeld van Wilfried Martens: "Mensen die een grote rol gespeeld hebben, mogen altijd zoiets verwachten."

maandag 15 juni 2020 - 15:59
Wilfried Martens
Jean Bernard Vernier
Er zijn weer standbeelden beklad. Niet alleen van Leopold II, maar ook dat van voormalig premier Wilfried Martens in Sleidinge is besmeurd met verf. Zijn weduwe Miet Smet vernam het via een vriendin, vertelde ze aan David Van Ooteghem in 'Spits met David'.

"Ik heb het nieuws gehoord via een vriendin, die het in Het Nieuwsblad gelezen had. Mensen die een grote rol gespeeld hebben, mogen altijd zoiets verwachten." Er staat nu het woord 'krapuul' boven de woorden 'minister van staat, eerste minister van België'.  "Ik kan mij niet voorstellen dat iemand tegelijk aan Wilfried en krapuul denkt. Dat zijn waarschijnlijk mensen die tot een bepaalde groep behoren." vertelde Miet Smet aan David Van Ooteghem. Raakt jou dat of laat jou dat koud? "Ik denk dat de gemeente Sleidinge en de notaris die voor het beeld gezorgd hebben, de verf wel zullen verwijderen. Ik ga er niet voor naar Sleidinge rijden om de verf weg te halen."

Excuses van de koning

Beelden van Leopold II worden ook besmeurd en vernield, ziet u een link met Wilfried Martens? "Neen, ik vind wel dat onze koning zijn excuses moet aanbieden voor hetgeen vroeger gebeurd is. Net zoals de koning in Nederland ook gedaan heeft." Wanneer zou hij dan moeten doen? "Hij kan het doen wanneer hij maar wil of bijvoorbeeld op 21 juli of met de viering van 60 jaar onafhankelijkheid van Congo. Dat zou ook een mooie gelegenheid zijn. Of het dan zal stoppen weet ik niet. Er zijn altijd mensen die zo'n streken doen. Je kan het niet tegenhouden.", besluit Miet Smet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!