MNM DJ Kawtar Ehlalouch: "Ik hoop dat de hemel een plaats is waar je complete rust kan vinden"

woensdag 30 oktober 2019 - 11:17
Kawtar Ehlalouch is sinds augustus één van de twee sidekicks van Peter Van de Veire in zijn ochtendshow op MNM. Soufyan Najjar ging langs bij haar voor zijn reeks 'Amen & Uit'. Wat betekent de dood voor haar?

Kwatar is 22 en heeft gelukkig nog weinig ervaring met de dood. "Toen ik nog op de lagere school zat, zijn mijn oma langs vaders kant en mijn opa langs moeders kant overleden, in Marokko. Maar daar weet ik niet zoveel meer van. Ik was te jong. Ik had uiteraard een connectie met die mensen, maar het is niet zo dat ik daar nu nog 'harde pijn' van voel als ik aan hen denk. Al mis ik ze wel."

"Ik denk op zich niet vaak aan de dood. Soms, als ik ga slapen, denk ik: 'Stel je voor dat ik sterf in mijn slaap'. Dan begin ik te overlopen wat ik al allemaal gedaan heb. Maar ik probeer er zo weinig mogelijk aan te denken, want ik wil niet dat het gaat beïnvloeden hoe ik mijn leven beleef. Ik wil niet dat alles wat ik doe, zou zijn omdat ik morgen misschien ga sterven."

Vergeet de mensen rondom jou niet. Verlies ze niet uit het oog.

Leven in het moment

"Ik ben gelovig, ik ben bezig met de islam. En daarin is het belangrijk om in het moment te leven. Maar ik probeer mij daar niet al te druk in te maken. Want dat is alweer iets extra om over te piekeren." 

"Mocht iemand in mijn directe omgeving sterven, dan zou ik er waarschijnlijk meer over nadenken. Enkele maanden geleden is StuBru-collega Christophe Lambrecht overleden. Ik heb daar nog les van gekregen. Ik kende die dus wel, maar zo'n super hechte band hadden we nu ook weer niet. Maar het heeft mij wel doen nadenken, in de zin van 'waar ben ik mee bezig'. We maken radio, dat is toch helemaal niet belangrijk. Dan begin je wel even te twijfelen aan wat de zin is van het leven." 

Focussen op de mensen rondom mij

"Stel dat ik zou weten dat ik nog 6 maanden te leven heb, dan zou ik niet zoveel veranderen. Ik zou wel meer tijd steken in de mensen rondom mij. Ik merk nu, door mijn job, door het drukke leven dat daar bij hoort, dat ik niet veel tijd meer kan doorbrengen met mijn ouders. Gewoon 's avonds samen naar tv kijken. Omdat ik zo vroeg moet gaan slapen, gebeurt dat bijna niet meer. Het zijn dat soort dingen die ik mis." 

"Jezelf niet verliezen in de drukte van het leven. Daar heb ik het ook moeilijk mee. Het is goed om doelen te hebben, om daar naartoe te werken, maar vergeet de mensen rondom jou niet. Verlies ze niet uit het oog." 

Complete rust

"Als ik sterf wil ik sowieso op de traditionele manier begraven worden. Met het gezicht naar Mekka, het hoofd naar rechts gedraaid. In Marokko of België? Daar ben ik nog niet uit. Ik ben graag in Marokko maar ik ben er al zo lang niet meer 'echt' geweest dat ik niet goed weet of ik daar nog een goeie connectie mee heb. Maar ik denk wel dat het voor mezelf en voor de rust van mijn ouders beter zou zijn als ik in Marokko zou begraven worden."

"En mocht ik in de hemel terechtkomen, dan hoop ik dat het daar is zoals beschreven in de Koran. Maar vooral hoop ik dat het een plaats is waar je complete rust kan vinden. Dat zou het grootste contrast moeten zijn met hier. Een soort van 'ease', een soort van rust en vrede." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!