Neen, je arm wordt niet magnetisch van een coronavaccin

donderdag 10 juni 2021 - 17:50
Op sociale media gaan verschillende filmpjes rond over sleutels die aan je bovenarm blijven kleven na een coronavaccin. Wat is er aan de hand? Social media-expert Tim Verheyden legt het uit.

Je hebt de filmpjes misschien ook al voorbij zien komen. Een gevaccineerd iemand neemt een sleutel, houdt die tegen zijn bovenarm en hij blijft als bij wonder kleven. De reden: metalen in het vaccin. "Dat klopt niet", vertelt factchecker Tim Verheyden.

"Er zit inderdaad een beetje aluminium in sommige vaccins, dat is al tachtig jaar zo. Maar dat is nog steeds een fractie van het soort aluminium dat wij elke dag inademen. In de coronavaccins, die bestaan uit biologische bestandsdelen, is er helemaal geen sprake van metalen."

Maar toch blijft de sleutel bij heel wat mensen kleven op de bovenarm, ook bij David Van Ooteghem die maandag nog werd gevaccineerd. "Dat heeft te maken met huidvet, een bodycrème of het plaksel van de pleister. Om iets magnetisch te maken heb je trouwens ferrometalen nodig en dat zit al helemaal niet in coronavaccins."

Tim Verheyden is de straat opgetrokken met een sleutel om dit te testen en ook bij mensen die nog géén vaccin kregen, blijft hij kleven. Je moet het zelf ook maar eens proberen!

Fake news dus!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!