Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Olympische Spelen: dit moet je weten over dressuur

ma 26 jul. - 3:34

Het Belgisch dressuurteam heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de finale op de Olympische Spelen. Maar wat moet je weten over de sport? Jorinde Verwimp is er zelf niet bij in Tokio, maar geeft in bij Niels in 'Spits' meer uitleg.
Jorinde Verwimp zit weer op haar paard
© Team Belgium

Jorinde zelf kijkt uit naar 2024: “Ik heb mijn zinnen gezet op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.” Uiteraard volgt ze de Spelen op de voet.

Oude Grieken

De oude Grieken brachten hun paarden discipline bij om beter voor de dag te komen tijdens de strijd. Zo is dressuur ontstaan, een tak van de ruitersport die veel concentratie vergt van ruiter en paard. De sport stond voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen in 1900. Op de Spelen van 1952 namen voor het eerst vrouwelijke deelnemers deel aan de dressuur.

Gymnastiek voor paarden

Dressuur is een beetje als gymnastiek met paarden. Het wordt beschouwd als de kunst van de paardensport. Je moet samen met je paard zo mooi mogelijk trucjes uitoefenen. Jorinde vindt het super leuk om samen met je paard iets op te bouwen. “Je moet als ruiter fit zijn, maar ook je paard moet fit zijn én je moet een goeie band hebben met je paard.”

De meeste wedstrijdpaarden zijn het wel gewoon om veel te reizen

— Jorinde Verwimp, professioneel dressuur-ruiter

Met je paard het vliegtuig op

De wedstrijden worden in Tokio gereden, dus ook je paard moet naar daar. “De paarden moeten eerst al een week in quarantaine en worden zo uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Daarna volgt nog eens een vlucht van 12 uur of zo. Nu, de meeste wedstrijdpaarden zijn het wel gewoon om veel te reizen. Het verschil tussen op een vrachtwagen te staan of op een vliegtuig is voor hen niet zo groot.”

Zonder publiek: voor- of nadeel

De wedstrijden op de Olympische Spelen gebeuren ook zonder publiek dit jaar. “Voor sommige paarden en ruiters is dat zeker een voordeel, omdat sommige paarden stressgevoeliger zijn. Paarden zijn op dat vlak net als mensen: sommigen gaan beter presteren als ze aangemoedigd worden door het publiek en anderen gaan dan weer meer gespannen zijn.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet