Ongeziene cyberaanval op overheidswebsites: "Voor een paar euro kan je al zo'n aanval organiseren"

dinsdag 4 mei 2021 - 18:20
Foto: Unsplash
Belnet, een van de beheerders van het internetverkeer in ons land, is slachtoffer geworden van een grote cyberaanval. Ook verschillende overheidswebsites ondervinden problemen. Ethisch hacker Inti de Ceukelaire legt uit wat er aan de hand is in 'Spits met David'.

“Belnet is de verbindingscomputer van alle computers van de overheid. De cyberaanval bestaat eruit om bewust en plots massaal veel pakketjes naar het systeem te sturen waardoor het blokkeert", legt de Ceukelaire uit. "Omdat Belnet alle computers van de overheid met elkaar verbindt, heeft dat effect op veel overheidsinstellingen. Het is zeker een bewuste cyberaanval met kwade bedoelingen”, zegt Inti de Ceukelaire overtuigd.

Wie zit erachter?

Zo een cyberaanval organiseren is jammer genoeg niet zo moeilijk”, geeft de ethisch hacker toe. Voor een paar euro kan je al een paar duizenden computers wereldwijd activeren om zulke pakketjes te versturen naar een bepaald systeem.”

Over wie de daders zijn, circuleren er momenteel de wildste theorieën. “Het kunnen scholieren zijn die indruk willen maken op hun vrienden, maar ook mensen die het oneens zijn met de overheid.” Op Twitter circuleren ook geruchten dat de aanval uit China komt, omdat het vandaag in de Kamer over dat land ging. “Of de Russen, die worden ook vaak makkelijk aangeduid als de schuldigen.” Inti de Ceukelaire hoopt wel als de daders ontmaskerd zijn, de overheid daar ook zal over communiceren. “Ik vind het belangrijk om te weten wie erachter zit.”

Brandjes blussen

Je kan zo een aanval nooit volledig voorkomen. En eenmaal de aanval ingezet, kan je niet veel meer doen dan de brandjes proberen te blussen. Je kan je systemen achteraf wel upgraden en ervoor zorgen dat het niet meer zo makkelijk lukt. Je kan je wel de vraag stellen of het zo een goed idee is om zo veel overheidsorganisaties te laten afhangen van één centraal systeem”, besluit Inti de Ceukelaire.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!