Pakt Nederland de coronacrisis anders aan dan België?

donderdag 19 maart 2020 - 16:22
Getty
Ook Nederland nam maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. En die maatregelen verschillen niet echt van die in ons land, zegt Harald Wychgel van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Nederland.

Maatregelen Nederland lijken op Belgische

"De maatregelen in Nederland zijn niet heel verschillend van die in België", vertelt Harald Wychgel in Spits met David. "Aan de Nederlanders zeggen wij: blijf thuis, ga niet bij mekaar op bezoek, beperk het contact met anderen en hou dan een afstand van 1,5 meter. Dat is dus niet verschillend van bij jullie, wij vragen ook 'social distancing'. Wat we niet doen, is dat verplichten. We doen een beroep op het gezond verstand van de Nederlanders."

Nederlandse horeca gesloten door de Belgen?

"Bij ons is de horeca nu ook gesloten," zegt Harald Wychge. "Wij zagen, toen dat horecaverbod in België van kracht ging, dat Belgen massaal naar Nederland kwamen. Daarom hebben wij onze horeca dus ook gesloten. Mensen zoeken blijkbaar altijd een uitweg."

Groepsimmuniteit

Premier Rutte van Nederland gaf enkele dagen geleden aan dat de Nederlandse maatregelen voor groepsimmuniteit moeten zorgen. "Groepsimmuniteit krijg je als er voldoende mensen weerstand hebben opgebouwd en het virus dus niet meer kunnen verspreiden. We willen in Nederland ook doen aan 'flattening the curve', het aantal besmettingen in de tijd spreiden. En de modellen zeggen dat dit lukt op de manier zoals wij dat nu in Nederland doen."

Slimmer dan de rest van Europa?

Of Nederland slimmer is dan de rest van Europa, vroeg David, zeker als je ziet dat ook Groot-Brittanië terugkomt op het idee van die groepsimmuniteit en meer strikte maatregelen oplegt. "Ik weet niet of Nederland slimmer is dan de rest van Europa", antwoordde Harald Wychgel, "Dit is wat nu op tafel ligt en zo voeren wij het uit."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!