Paula Sémer was een grote steun voor Goedele Liekens: “Als je je nek uitsteekt, heb je iemand nodig die achter je staat”

dinsdag 8 juni 2021 - 17:02
Paula Sémer
archief Radio 2
Beroemd mediafiguur Paula Sémer is op 96-jarige leeftijd overleden. Ze koos op 1 juni voor euthanasie. Ze werkte voor de radio en televisie in de tijd van de BRT. Ze was een pientere, straffe vrouw die taboes doorbrak en voor vrouwenrechten streed: “Ze heeft heel wat stenen in de rivier verlegd”, zegt seksuoloog en psycholoog Goedele Liekens in ‘Spits’.

Pionier en taboedoorbreker 

Paula Sémer was een van de eerste drie radio- en televisiepresentatrices voor de BRT, samen met Nora Steyaert en Terry Van Ginderen. Ze begon haar carrière vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze doorbrak ook enkele taboes in Vlaanderen. “Maar niet zomaar”, zegt Liekens, “het was vanuit een engagement, een overtuiging waarin ze rotsvast geloofde.” Ze maakte de ziekte borstkanker bespreekbaar, door over haar eigen ervaringen met de ziekte te getuigen.

Sémer was ook de eerste die over zelfbevrediging sprak op televisie: “Paula sprak over seksualiteit, en daar kwam veel negatieve reactie op. Ze kreeg veel klachtenbrieven, en werd door de directie wel eens op het matje geroepen”, vertelt Liekens. Dat hield Sémer niet tegen: “Ze durfde een standpunt innemen, en desnoods tegen iedereen in daar blijven achterstaan.” 

Band 

De twee vrouwen hadden een band door hun gedeeld engagement. “Paula zei wel eens tegen mij: ‘Als je je nek uitsteekt, heb je iemand nodig die achter je staat. Ik sta achter jou, Goedele”, vertelt Liekens in ‘Spits’. “Ze ging tegen de stroom in, en steunde mij daar ook in. Ze heeft mij heel hard geholpen.” 

Sémer was tot kort voor haar overlijden nog druk bezig: ze was het boegbeeld voor 'Kopzorgen Verdienen Zorg', een actie die psychische problemen bij ouderen bespreekbaar maakt. Liekens vertelt over haar eigen herinneringen aan Sémer: “Ze was pienter en geëngageerd tot op het einde. Ze was niet alleen moedig, maar ook heel warm.” 

Je kan hier luisteren naar het gesprek tussen Goedele Liekens en David Van Ooteghem over tv-icoon Paula Sémer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!