Politievakbond VSOA: "Van La Boum 3 een testevenement maken? Dat is een verkeerd signaal"

maandag 3 mei 2021 - 16:38
De kater van La Boum 2 is nog niet verteerd of er is al een derde editie aangevraagd, op 29 mei in het Ter Kamerenbos. Vincent Houssin, ondervoorzitter van de politievakbond VSOA, reageert op het nieuws in 'Spits' bij David Van Ooteghem.

"Geen twee zonder drie". Dat staat te lezen op de Facebookpagina van de organisatoren van La Boum. Ze hebben een aanvraag ingediend voor een derde editie van het festival. Vincent Houssin, ondervoorzitter van de politievakbond VSOA reageert verbaasd: "We hadden het niet zo snel verwacht. Maar de mensen hebben duidelijk de smaak te pakken."

Het evenement is voorlopig nog niet goedgekeurd. Maar stel dat dat wel gebeurt, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat het niet opnieuw uit de hand loopt? "Heel simpel, gewoon de coronamaatregelen respecteren. We zitten nog steeds in volle coronaperiode. Nog elke dag vallen er doden te betreuren en ons zorgpersoneel is nog steeds overbelast. Deze organisatie stookt mensen op om aanwezig te zijn. En onder die mensen zijn er ook groepen die het nodig vinden om de confrontatie op te zoeken met de politie. Het is aan de bestuurlijke overheid om een sterk signaal uit te sturen en dergelijke manifestaties te verbieden."

Ik ben niet tegen testevenementen, integendeel. Maar geef het aan de sectoren die zich wél netjes aan de regels houden

Vincent Houssin, politievakbond VSOA

Testevenement?

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, wil in gesprek gaan met de organisatoren van La Boum. Volgens haar kunnen de organisatoren voor de derde editie in theorie een aanvraag indienen om erkend te worden als testevenement. "Dat is een slag in het gezicht van het zorgpersoneel, mensen die ziek zijn geweest en de politie die elke dag de naleving van de maatregelen moet controleren", zegt Houssin.

"Ik ben niet tegen testevenementen, integendeel. Maar laat ons voorrang geven aan de sport- en cultuursector. Zij hebben de afgelopen maanden de maatregelen loyaal opgevolgd en smeken voor een testevenement. Nu geeft men aan een organisatie die de wet overtreedt en de confrontatie opzoekt het signaal dat we dit alles kunnen legaliseren. En dat is een volledig verkeerd signaal. Stel je maar in de plaats van onze politiediensten die bekogeld worden in de eerste linie. Zij moeten als kanonnenvlees alles oplossen onder leiding van de bestuurlijke overheid die vanop afstand meekijkt in het commandocentrum."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!