Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Politievakbonden willen staken na de rellen tijdens Black Lives Matter-manifestatie in Brussel

ma 8 jun. - 4:07

In Brussel werden op zondag 7 juni 28 agenten gewond tijdens de manifestatie 'Black Lives Matter'. De politievakbonden VSOA en NSPV pikken het geweld niet en willen staken.  Mario Thys, vakbondsman van NSPV Hoofdstedelijk Gewest, geeft uitleg bij David Van Ooteghem in 'Spits met David'.  
© GettyImages

De politie wil staken

Hoe gaat het met de 28 gewonde agenten, wilde David weten en was de bescherming misschien onvoldoende? "Het gaat bij deze mensen over kwetsuren aan armen en benen, door onder andere stenen. Je kan de mensen daartegen niet volledig beschermen. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat je er een kwetsuur aan overhoudt." 
Jullie willen staken en jullie vragen een nultolerantie voor geweld tegen de politie. "Het is geen nieuw verhaal. In 2014 waren er 120 à 130 gewonde politieagenten bij incidenten in de buurt van het Zuidstation in Brussel. Daarna is er een hele discussie op gang gekomen rond het beschermingsmateriaal van de politiemensen. Er werd ook duidelijk gesteld dat geweld tegenover de politie niet kan getolereerd worden", aldus Mario Thys.

Instrument van de democratie

"Het zou al een heel goede basis zijn als agenten niet meer aangeraakt mogen worden", zegt Mario Thys. "Het lijkt mij logisch dat je niet tornt aan een instrument van de democratie, wat de politie is." Maar is dit wel realistisch als de gemoederen verhit raken? Is het mogelijk om het respect voor de politie duidelijk te maken? "Het maakt deel uit van een cirkel die helemaal rond moet zijn, maar die nu in duigen ligt. Je hebt daarvoor justitie en de politieke wereld voor nodig, die hun instrument van de democratie moet beschermen. Eens die partijen op 1 lijn zitten, dan pas kan je verder werken."

Nog eens rond de tafel

Zijn de zwaar uitgeruste agenten dan niet bestand tegen wat er kan gebeuren? "Natuurlijk zijn we er tegen bestand. We worden er ook op getraind. Maar dit is in eerste instantie voor de veiligheid van de politieagenten. In tweede instantie weten we dan hoe we moeten reageren als er met projectielen gegooid wordt." Wat moet er nu gebeuren? "We moeten nog eens rond de tafel gaan zitten. Het moet nu eindelijk het moment zijn waarbij men zegt: Kijk, dit is de politie en daar blijf je van af. Als er geweld tegen gepleegd wordt, zal dat bestreden worden met de middelen die de politie ter beschikking heeft. Als de daders van het politiegeweld gevat worden, zal justitie hen vervolgen. Wat ook een politieke verzuchting is, als ik de commentaren van sommige politici lees. Tot op de dag van vandaag blijven dat holle woorden."

Escaleren zoals in Amerika

"Ik hoop dat het hier niet gaat escaleren zoals in de Verenigde Staten. Niemand is daarbij gebaat, zeker de mensen niet die betoogden. Ik denk niet dat het de bedoeling van de modale manifestant was om geweld op te zoeken", besluit Mario Thys. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet