Premier De Croo: "We weten dat sommigen deze maatregelen onrechtvaardig vinden, maar het virus is onrechtvaardig"

vrijdag 16 oktober 2020 - 19:48
Het is vijf voor, nee, vijf over twaalf voor het coronavirus in België. En de maatregelen moeten strenger worden, veel strenger. Premier Alexander De Croo heeft geen aangename boodschap te vertellen, maar hij blijft positief. "We gaan dit kunnen. Het is heel moeilijk, maar we gaan de mensen die we graag zien beschermen."

Dit zijn de nieuwe regels die vanaf maandag van start gaan

 • De horeca (cafés en restaurants) zal vanaf maandag voor vier weken moeten sluiten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Restaurants kunnen wel nog takeaway-gerechten meegeven, tot 22 uur 's avonds. 
   
 • Er komt ook in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Ook die maatregel gaat vanaf maandag in werking.
   
 • Ook onze sociale contacten worden verder ingeperkt. Elke individu mag nog maximaal één nauw (knuffel)contact hebben. Thuis mogen we nog vier dezelfde mensen ontvangen maandelijks, mét mondmasker en op afstand.
   
 • Telewerken wordt verplicht tenzij de bedrijfscontinuiteit in het gedrang komt.
   
 • Alle universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land moeten ten laatste op maandag 26 oktober, binnen 10 dagen dus, kunnen schakelen naar fase 1B uit het spreidingsplan. Dat betekent dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorg moet voorbehouden worden voor coronapatiënten.

De situatie zal na twee weken geëvalueerd worden.

Blijf op de hoogte van de laatste evoluties via de liveblog van VRT NWS.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!