Proces aanslagen Parijs “wordt zwaar en gruwelijk”

woensdag 8 september 2021 - 07:13
In Parijs begint het proces over de aanslagen van 13 november 2015 waarbij 130 doden vielen. Daders en slachtoffers worden met elkaar geconfronteerd. Er zullen vreselijke beelden te zien zijn. Ook Salah Abdeslam staat er terecht. VRT-journalist Philip Heymans vanuit Parijs: “Het wordt een zwaar en gruwelijk proces dat 9 maanden lang zal duren.”

Abdeslam samen met 19 anderen op beschuldigdenbank

20 beschuldigden zullen terechtstaan, waaronder Salah Abdeslam. Abdeslam is de enige overlevende van het 10-koppige terreurcommando. Zijn bommengordel werkte niet, zei hij destijds. “Vervolgens gooide hij die weg en vroeg Molenbeekse handlangers om hem te komen oppikken."

Philip Heymans gaat verder: “De andere beschuldigden zijn mensen die geholpen hebben met de voorbereiding en de aansturing van de aanslagen. Sommigen zullen aanwezig zijn, sommige zijn wellicht ondertussen omgekomen in Syrië.”

Tot nu toe heeft Abdeslam altijd geweigerd iets te zeggen omdat hij de rechtspraak niet erkent. Philip Heymans betwijfelt of hij nu zal spreken.

1800 mensen als burgerlijke partij

De eerste dagen worden vooral administratieve stappen ondernomen. “Maar liefst 1800 mensen stellen zich burgerlijke partij en die komen zich allemaal aanmelden.” Het zijn slachtoffers die de aanslag overleefden maar ook mensen die op een of andere manier psychologische schade hebben geleden door de aanslagen.

Daders vs slachtoffers

“Daders en slachtoffers zullen met elkaar geconfronteerd worden. Hopelijk zullen de daders beseffen bij het horen van de getuigenissen en het zien van de gruwelijke beelden, wat ze hebben aangericht", zegt Philip Heymans.

Geen Sven Mary

Sven Mary heeft als advocaat van Salah Abdeslam last minute vriendelijk bedankt voor de opdracht in Parijs. Abdeslam wordt in Parijs verdedigd door een Franse advocaat. “Later komt er nog een proces in België. Daar zal Mary wel bij zijn", legt Philip Heymans uit.

Teneur onder de Fransen

De Fransen kijken naar dit proces met een dubbel gevoel. “De slachtoffers zijn blij dat er eindelijk gerechtigheid aankomt. Ze hopen op een lange straf voor de daders. Maar Parijs is nog in afwachting voor wat er de komende 9 maanden te gebeuren staat. Het wordt spannend, lang en gruwelijk", besluit Heymans.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!