Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Professor criminologie Sofie De Kimpe: “Het inzetten van cavalerie in Ter Kameren is niet meer van deze tijd

vr 2 apr. - 3:37

Bij het uit de hand gelopen nep-festival op 1 april in het Brusselse Ter Kamerenbos werden politiepaarden ingezet. “En ja, die paarden hebben indruk gemaakt”, zegt professor criminologie Sofie De Kimpe, gespecialiseerd in de politie. “Het waren beangstigende beelden van die omver gemepte persoon door een paard in volle vaart”.

Politiepaarden als sproeikanon en camera’s in park

Het beeld van politiepaarden in een massa hadden we al lang niet meer gezien. Professor Sofie De Kimpe: “De cavalerie wordt de laatste jaren nog amper ingezet bij openbare handhaving. Ze treedt voornamelijk nog symbolisch op tijdens défilés.” Maar waarom nu dan wel?

“Ik denk dat de voornaamste reden de locatie was: een park. Mensen kan je niet achtervolgen tussen bomen en struiken met voertuigen, met paarden wel. Ruiters te paard zullen ook een alternatief geweest zijn voor de camera’s die normaal het overzicht over het terrein houden. Paarden hebben tot slot dezelfde functie als een sproeikanon: de massa uit elkaar drijven in kleinere, makkelijker beheersbare groepjes. Ook dat sproeikanon zal niet makkelijk inzetbaar geweest zijn in het park.”

Aanpak niet meer van deze tijd

“Politiepaarden werden vroeger constant ingezet. Zij zijn speciaal gekweekt, getraind en verzorgd om op te treden in openbare ordehandhaving: zij kunnen om met grote massa’s en zijn resistent tegen geluid. Zelfs naast een kanonschot moeten ze stokstijf blijven staan”, legt professor De Kimpe uit. “Maar toch vind ik de aanpak niet meer van deze tijd en ietwat verouderd”, zegt ze. “Ze zijn geen efficiënt instrument meer van openbare handhaving, tenzij in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, zoals het strand.”

Gewonde paarden

Er raakten in het Ter Kamerenbos ook paarden gewond. “Ook al zijn die paarden daar voor getraind en worden ze enorm goed verzorgd, het blijft wel een dier en de paardenliefhebbers zullen het vreselijk vinden. Maar ik denk dat een paard dat tegen een mens aanloopt, er minder last van heeft dan die mens”, besluit professor Sofie De Kimpe.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet