Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Professor medische filosofie Devisch: “We raken hier enkel uit wanneer er een vaccin is en dan moet het ook nog een democratische prijs hebben…”

di 11 aug. - 4:31

Rusland heeft als eerste land een vaccin tegen het coronavirus geregistreerd. Dat heeft Poetin zélf bekendgemaakt vandaag. Zijn eigen dochter zou het getest hebben. Er is veel internationale bezorgdheid of dit wel een goed en werkend vaccin zou zijn. Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek aan de Universiteit van Gent, geeft uitleg in ‘Spits met Niels’.
© Pexels

“Het is niet alleen ethisch onverantwoord dat Poetin zoiets gewoon los laat op de wereld, maar ook maatschappelijk kan je je er heel veel vragen bij stellen. De vraag is ook in welke mate het nieuws betrouwbaar is. Als ze er inderdaad in zouden zijn geslaagd om een vaccin te ontwikkelen, dan hoop ik toch dat ze zullen bereid zijn om samen te werken met andere onderzoekcentra in de wereld. Het draait niet enkel om de gezondheid van de Russen, maar om die van de wereldbevolking.

Patenten en productiekost

Er is een ander geneesmiddel: Remdesivir, waarmee COVID-patiënten sneller kunnen herstellen. Het bedrijf vraagt 2000 euro voor een behandeling, terwijl de kost om te produceren maar 6 euro is. Men wil het patent nu afnemen van het bedrijf dat het maakt: “Ik denk dat de prijssetting volledig onverantwoord is. Op zich moeten we geen bezwaar hebben dat mensen winst maken op het produceren van medicijnen. Ik vind wel dat die winst in verhouding moet staan tot de productiekost.

“Als ik zie wat het verschil is tussen deze twee, dan is het heel duidelijk dat men hier grove winst uit wil halen. Zeker op een ogenblik dat we wereldwijd heel zwaar lijden onder deze pandemie. Dat zou dus betekenen dat alleen al door deze prijs een groot aandeel van de wereldbevolking het geneesmiddel niet zou kunnen gebruiken. Dat vind ik totaal onverantwoord.

Ik hoop dat we op goeie samenwerkingen kunnen komen tussen nationale overheden en farmaceutische bedrijven, en dat we tot een eerlijke prijs kunnen komen.

— Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek aan de Universiteit van Gent

Farmaceutische bedrijven vs. nationale overheden

“Op dit moment zijn er overal ter wereld meer dan 100 teams bezig met het zoeken naar een vaccin tegen corona. Je moet een onderscheid maken met wat gebeurt in heel veel onderzoekcentra en universiteiten waar die prikkel om winst te maken niet aanwezig is, en waar men oprecht bezig is met het ontwikkelen van een vaccin om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te helpen.

“We moeten niet veralgemenen. Er zijn heel veel bedrijven die bezig zijn met de volksgezondheid. Het probleem is dat wanneer een aantal spelers op de markt erin zouden slagen om als eerste met dat vaccin voor de dag te komen en dan vervolgens zo’n perverse prijs vragen, dan zitten we met een echt probleem. Ik hoop dat we op goeie samenwerkingen kunnen komen tussen nationale overheden en farmaceutische bedrijven, en dat we tot een eerlijke prijs kunnen komen. En dat de prijzen zoals ze nu in de media kwamen niet het geval zouden zijn.

We zullen alleen maar uit deze knelling raken wanneer er een vaccin is. Het zal erop aankomen om dat vaccin democratisch te houden.

— Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek aan de Universiteit van Gent

“We zitten al maandenlang opgescheept met het coronavirus en het ziet ernaar uit dat we er nog heel lang mee gaan worstelen. We zullen alleen maar uit deze knelling raken wanneer er een vaccin is. Het zal erop aankomen om dat vaccin democratisch te houden en ervoor te zorgen dat we op een sterke productie komen dat wereldwijd mensen helpt. Als je een prijs betaalt die in vele malen het gewone niveau van een loon zou overtreffen, dan weet je gewoon dat een groot aantal mensen er geen beroep op kan doen. Ik denk dat in zo’n geval, want het is geen luxeprobleem of een product, het gaat om een levensbedreigend virus. Dan denk ik dat we ook de instellingen die we hebben, moeten gebruiken om te voorkomen dat er één of meerdere private spelers misbruik zullen van maken en enkel de zakken van de aandeelhouders willen vullen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet