Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Psycholoog Bavo Vroman over de moord in Tielt: “Hier spelen meer factoren mee dan enkel het gamen"

do 29 apr. - 4:46

De jongeman van 19 die is opgepakt omdat hij in Tielt willekeurig iemand heeft vermoord, zegt nu dat hij “eens wou weten hoe het voelde om iemand neer te steken". De jongeman is blijkbaar een gamer. Bavo Vroman, klinisch psycholoog , helpt mensen met game-problemen en is bovendien ervaringsdeskundige.

"Ik wou een videospelletje spelen, maar dan in het echt", zou de jongeman tegen zijn broer achteraf gezegd hebben. Heel wat ouders stellen zich bij het horen van zo een verhaal weer vragen over gamen: “Ik kan dit begrijpen, maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Denk maar aan de schietpartijen in Amerikaanse scholen. Er is heel wat onderzoek geweest naar de link tussen geweld en het spelen van gewelddadige videogames. Ze zijn na jaren onderzoek tot het besluit gekomen dat er geen link is tussen het spelen van gewelddadige videogames en geweld, schietpartijen, gevechten en pesten.”

De moord in Tielt

In dit geval geeft de jongen het wel zelf aan: “Maar er zijn miljoenen gamers. Als je nagaat wie deze maand gegamed heeft, zit je aan de helft van België. We zien dat er nu een paar uitzonderingen zijn op de hoeveelheid mensen waarbij het realiteitsbesef laag is. Bij de meeste mensen maken de hersenen een onderscheid tussen wat fictief (games, strips en series) en realiteit is. Deze jongen wou een videogame spelen, maar dan in het echt. Bij hem liggen de grenzen tussen fictie en non-fictie dicht bij elkaar.

“Hier spelen sowieso veel meer factoren mee dan enkel het gamen. Gamen is hier niet de oorzaak. Uiteraard kan je er wel inspiratie uithalen, want je hebt veel gewelddadige games, maar je hebt ook heel wat gewelddadige films of series."

Je kaninspiratie halen uit gewelddadige games, maar je hebt ook heel wat gewelddadige films of series.

— Bavo Vroman, klinisch psycholoog

Gamen

Als je een gamer bezig ziet, ziet een game er anders uit dan hoe een gamer het spel beleeft: “Onbekend is onbemind. Herinner je je rock & roll in de jaren ’50? “Oei, dit gaat onze jeugd aanzetten tot corrupt gedrag!”, werd er toen gezegd. Games evolueren heel snel. Voor de meesten is dit een onbekend terrein. Ze zien dat er geschoten en gevochten wordt en men maakt meteen de interpretatie dat dit in de realiteit ook kan gebeuren, maar dat is niet zo.”

"In corona zijn er heel veel mensen beginnen te gamen", vertelt de klinisch psycholoog. "Je hebt er veel sociaal contact, want je moet je maar verbinden met één server en je vindt er meteen honderden mensen. Na een hele dag werken, vinden heel veel mensen er ook hun ontspanning in. En nu speelt ook creativiteit een grote rol. Het is niet meer zoals Snake of Pac Man. Je kan er eigenlijk van alles doen.”

"Stoor een gamer niet"

Voor ouders die signalen opvangen dat het met hun gamende zoon of dochter niet zo goed gaat, geeft Bavo Vroman nog deze tips: “We merken wel dat er af en toe agressie naar boven komt tijdens het gamen. Het is dan beter om een gamer niet te storen tijdens zijn sessie. Hij zit op dat moment volledig in zijn spel. Als jij naar een film kijkt waar je totaal in meegezogen wordt en plotseling zegt iemand ‘Neen, dit doen we niet’, word jij ook gefrustreerd. Bespreek alles na een gamesessie, wanneer hij is afgekoeld. Zorg ervoor dat hij alert is.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet