Raam dichtdoen? Op deze plaatsen is er muggenoverlast

vrijdag 4 juni 2021 - 18:33
canva
Het is warm en de muggen lijken weer massaal in het land. Gelukkig is er een manier om te weten wanneer je best je ramen dichthoudt: de muggenradar. Op die radar kan je zien waar muggen momenteel het meest actief zijn. Bioloog Arnold Van Vliet (Wageningen Universiteit Nederland) is de man achter het project en praat erover in 'Spits’ met David. “Zo weten we waar de hot spots zitten voor muggen.”

Geen, een beetje, veel of heel veel 

“Het is een Citizen Science Project”, zegt Professor Van Vliet. Dat wil zeggen dat het steunt op de hulp van burgers. Op de website van de muggenradar kan je zelf aangeven of er in jouw stad momenteel ‘geen, een beetje, veel of heel veel’ muggen zijn. “Dat is wel subjectief”, geeft Professor Van Vliet toe, “sommige mensen vinden een bultje al heel veel.” Daarom is het nodig dat veel mensen een melding maken op de website. “Als honderden mensen het doorgeven, krijgen we een accuraat beeld”, zegt Van Vliet. Zo kan je op de kaart van de website zien of er veel muggen zijn in jouw stad.

Overlast

In België kleurt de radar vandaag op verschillende plekken rood. In Leuven, Aarschot en Mechelen zou er bijvoorbeeld heel veel overlast zijn. Het is momenteel dan ook ideaal weer voor muggen. “We bereiken een moment waar muggen weer actief worden na een koude periode. Als het onweert, gaan ze misschien eerder een schuilplekje zoeken. Maar daarna zijn de plassen in de tuin ideale broedplaatsen.” 

Preventief

De muggenradar heeft een preventief nut. Door in het oog te houden waar er veel muggen zitten, kunnen mensen beter opletten voor de beestjes. Door bijvoorbeeld de ramen dicht te houden of lange mouwen te dragen, vermijd je een jeukende muggenbeet. De muggenradar kan op die manier ook helpen om virussen die muggen meedragen tegen te houden, al zijn die vrij zeldzaam. “In Nederland was er onlangs een geval van het Westnijlvirus”, zegt Professor Van Vliet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!