Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Radio 2-luisteraars over de dt-regel: "Moet wiskunde er dan ook aan geloven?"

di 20 apr. - 0:44

De Universiteit Hull in Engeland roept haar professoren op om geen punten af te trekken voor spel- en taalfouten. Naar aanleiding hiervan was er ook bij ons discussie. Moet de dt-regel verdwijnen? Op de Facebook-pagina van Radio 2 en in de Radio 2-app regende het aan reacties hierover.
© Foto Pexels

Op de vraag "Moet de dt-regel verdwijnen?" was het antwoord heel duidelijk. Neen. Volgens veel luisteraars is het eigen aan onze taal. "Elke taal heeft wel vervelende schrijfwijzen, het doet je nadenken over de taal die je neerschrijft. In het Frans wordt er ook niet aan gedacht om accenten te laten vallen", vertelt Catharina Masset op Facebook.

Het Nederlands is volgens mij veel makkelijker dan het Duits en Frans wat vervoegingen betreft. Die enkele regeltjes om de werkwoorden correct te schrijven vind ik juist de rijkheid van de taal.

— Marleen Vandewalle

Dt-regels zijn poepsimpel en niet meer dan logica. Ik kan iedereen, die in het Nederlands werd opgevoed, leren hoe je nooit meer dt-fouten maakt in 30 seconden.Nederlands is misschien een moeilijke taal op andere vlakken, maar niet op dat vlak.

— Karel Van den Dooren 

Lagere school

We kennen de dt-regel al sinds de lagere school. Hoe komt het dan dat zoveel mensen nog fouten maken? Zijn we gewoon lui? Of interesseert taal de jeugd van tegenwoordig niet meer? Volgens enkele luisteraars zou het komen doordat we minder boeken lezen en er niet genoeg op oefenen.

Zeker niet afschaffen, het is eigen aan de taal, de geschiedenis van een taal. De basis van de regels en schrijven leer je in de lagere school, vooral daar moet het ingeoefend worden. Het is oké om in bepaalde omstandigheden (sms, internet) afkortingen te gebruiken, zolang de basis blijft bestaan en officieel ook wordt toegepast. Gemakzucht mag nooit een verworven recht worden.

— Rita Peelman

Het zal hoogstwaarschijnlijk wel verlammen. Indien je de regels niet doorgrondt, dus indien je er elke keer heel erg lang moet over nadenken hoe de spelling weer in elkaar zit. En oefening baart kunst. Het toont respect voor je lezer.

— Ilse Verwerft

Alle regels aan de laars lappen?

Maar wat dan met andere schoolvakken? "Taal heeft bij het schrijven afspraken zoals regels en spelling. Wat als we bij exacte wetenschappen ook eens alle regels aan de laars lappen? Lukt het dan ook nog?", liet Annemie Lamon weten via Facebook.

Moet wiskunde er dan ook aan geloven? Heel wat mensen hebben geen wiskundeknobbel. Ik ben pro grammatica, de basis van een taal. Woordenschat leer je wel. En lezen!

— Lutgart DeBlock

"Geen punten meer voor aftrekken"

Heel wat mensen zijn dus tegen het afschaffen van de dt-regel. Maar als het gaat over punten aftrekken voor schrijffouten of spellingsfouten, gaan er toch enkele luisteraard akkoord met de beslissing van de Universiteit van Hull. 

Ik zou zeggen, nog steeds dedt-regel aanleren, maar er geen punten meer voor aftrekken. Want het is niet omdat je de regels niet onder de knie hebt, dat je de leerstof niet kent. En dt-fouten worden niet enkel in de les Nederlands afgerekend.

— Natacha Legarçon 

Dedt-regel afschaffen zou alleen maar voor meer verwarring zorgen. Alser bijnemen een t bij komt, waarom zou dat dan niet zo zijn bij worden? Geen punten aftrekken voor spellingsfouten op een examen fysica, daar is iets voor te zeggen.

— Maarten Gregoire 

"Niemand wordt er gelukkig van"

Tussen alle dt-regelaanhangers waren er toch enkele luisteraars die de dt-regel liever kwijt dan rijk zijn. Voor Frank Goderis moest het zelfs niet bij de dt-regel blijven, zo mag er ook komaf gemaakt worden met het verschil tussen ch en g.

Ik zie weinig redenen om het in stand te houden. Het merendeel van onze taalgenoten spelt het vaak verkeerd, de overige storen er zich aan wanneer het verkeerd is. Niemand wordt er gelukkig van, verder heeft het geen nut.

— Dieter van Ouytsel 

Die dt-regel mogen ze van mij wel opstoven met ajuintjes hoor... Ik snap het nut er niet van! Net zoals de ch en g. Of de tussen-n bij samengestelde woorden... Afvoeren, en wel gisteren!

— Frank Goderis

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet