Redder Joeri Vanderveke: “Wij nemen geen politietaken over, maar hopen wel dat dit eenmalig was!”

maandag 10 augustus 2020 - 17:27
Pexels
Het blijft erg druk aan de kust. Zeeredders hebben hun handen vol. Joeri Vanderveke, hoofdredder in Koksijde, vertelt in ‘Spits met Niels’.

“Op dit moment komt de zee op. Het is iets rustiger dan de voorbije dagen, maar je ziet toch een sterke stroming. Kinderen of volwassenen die wat dieper het water in gaan merken dat die stroming heel sterk kan zijn. Onze redders houden nu iedereen goed kort. Kinderen mogen tot aan de buik in het water, volwassenen tot borsthoogte. Zo heb je controle over wat je wil doen in zee en kan je de stroming nog een beetje de baas.”

 

Een sterke stroming

“De zee is zeer verraderlijk. In Nederland hebben ze wat tragische ongevallen meegemaakt de laatste weken. Wij kunnen moeilijk vergelijken met hen, want de zee is lokaal heel verschillend. Bepaalde badsteden bij ons hebben ook verschillende, gevaarlijke punten in zee. Alle redders kennen die punten dan ook. Het blijft iets gevaarlijk en je moet maar een kramp krijgen… Vanaf het moment dat je geen controle meer hebt over je zwembeweging en je begint te panikeren, kan het snel gebeuren. Zelfs voor geoefende zwemmers!

“Deze zomer zijn er al mensen naar een ziekenhuis gebracht om diverse redenen. Echt uit het water moeten redden, hebben we in Koksijde deze zomer nog niet moeten doen. Onze redders hebben regelmatig een nat pak. Dat komt omdat kinderen beginnen panikeren als ze met die stroming te maken krijgen. Dan nemen de redders geen risico en gaan ze meteen het water in. Voorlopig heeft het nog niet geleid tot hospitaalopnames. We hopen dat zo te houden uiteraard.

We waken over de veiligheid van de mensen op het strand én de mensen in zee. Als we iets niet vertrouwen, gaan we de politie verwittigen.

Joeri Vanderveke, hoofdredder in Koksijde

In zekere zin nemen wij geen politietaken over. Het is wel zo dat we waken over de veiligheid van de mensen op het strand én de mensen in zee. Als we iets niet vertrouwen of als de veiligheid van de mensen die op ons vertrouwen in het gedrang komt, dan gaan we de politie verwittigen. We gaan wel zelf niets ondernemen. Als de gemoederen verhit geraken, dan zijn dat spijtige situaties. We hopen toch dat de mensen naar de zee komen om zich te ontspannen en te genieten in deze bizarre tijden, en dat niemand zich laat verleiden tot stressvolle situaties. We hopen dat het eenmalig was!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!