Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Reddingsdienst in Blankenberge: “Als je plots van 25 graden naar 12 graden gaat, wordt je keel dichtgeknepen en wordt alle lucht uit je lichaam geduwd"

ma 17 aug. - 2:58

Het was de voorbije weken bloedheet. Niet onlogisch dat mensen verkoeling gingen opzoeken aan en in het water. Maar in die omstandigheden zijn 6 mensen verdronken. Ook aan de Nederlandse kust vielen er verschillende slachtoffers. Hoofdredder van de Reddingsdienst in Blankenberge Tom Cocle vertelt in ‘Spits met Niels’.
© Pexels

“De verdrinkingen in België waren in zwemvijvers en grote plassen. In Nederland was dat meer in zee. Daar hebben ze een probleem met sterke stromingen die worden veroorzaakt door extra water die over de zandbank komt, en zeer snel terugtrekt naar de diepte. Je wordt zo echt weggetrokken. In de zwemvijvers ligt de oorzaak voornamelijk bij hydrocutie. Als je snel in contact komt met ijskoud water, veroorzaakt zo een groot temperatuurverschil dat je lichaam in een soort shock gaat.

Hydrocutie

“Bij een verschil van 25 graden naar plots 12 graden wordt je keel dichtgeknepen, je stemspleet gaat dicht en je kan niet meer roepen. De stemspleet wordt toegesnoerd om de longen te beschermen, maar je kan dus niet meer roepen. Alle lucht wordt uit je lichaam geduwd, je gaat naar beneden en je sterft aan een stille verdrinkingsdood. De meeste verdrinkingen zijn stil, niet zoals in ‘Baywatch’ met veel gespletter.”

Bij een verschil van 25 graden naar plots 12 graden wordt je keel dichtgeknepen en sterf je aaneen stille verdrinkingsdood

— Hoofdredder Tom Cocle

“Ga niet zwemmen zonder bewaking!”

“In België ga je beter niet zwemmen in steengroeves of plassen waar het echt verboden is. Dat moet helemaal afgeraden worden! Daar is geen bewaking en als je dan verdrinkt, merkt niemand het. Mensen kunnen zo verdrinken zonder dat iemand het zelf opmerkt.

“De slachtoffers die verdronken op plekken waar wel gezwommen mag worden, zijn heel jong. Het gaat dan over kinderen van 4-5 jaar die zwemmen onder onvoldoende toezicht. Soms merken we ook dat grote groepen kinderen in het water zitten, terwijl hun ouders heel ver verwijderd zijn. Een redder kan zijn best doen, maar hij kan onmogelijk alles in de gaten houden. Een extra oogje kan altijd helpen! Als een kleine van 4 jaar omver valt of kopje onder gaat, is het moeilijk voor een redder om dat te zien.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet