Reizen weer mogelijk : "Al heeft elk land nog z'n eigen voorwaarden"

woensdag 14 april 2021 - 17:42
Foto: Unsplash
Vanaf maandag 19 april verdwijnt het reisverbod. Koen van den Bosch van de Vereniging voor Vlaamse Reisbureaus reageert in 'Spits met Niels': "Uiteraard zijn we tevreden met deze beslissing, we zijn altijd tegen het reisverbod geweest. Het is belangrijk dat er opnieuw gereisd kan worden naar groene en oranje zones. Het is een belangrijke eerste stap in het hele proces."

Niet-essentiële reizen zijn opnieuw toegestaan, al benadrukte premier De Croo op de persconferentie na het Overlegcomité dat reizen nog altijd sterk afgeraden wordt. "Het is jammer dat de premier het zo stelt, maar we moeten realistisch blijven. Het blijft praktisch moeilijk om op deze korte termijn snel opnieuw vliegtuigen in te zetten bijvoorbeeld. Er gaan sowieso nog enkele weken voorbij gaan voor we gewoon zullen kunnen reizen naar groene en oranje zones. Ik denk dat er voor 10 mei niet veel gereisd zal worden."

Het nieuws van de opheffing van het reisverbod hing al een tijdje in de lucht. Toch blijft het aantal vakantieboekingen beperkt. "Mensen willen zekerheid en ze willen weten waar ze voorstaan. Mensen hebben geen probleem met het testen, de tracking en tracing, maar de quarantaine was voor velen een breekpunt."

Vrij reizen naar groene en oranje zones

Wie terugkeerde uit het buitenland moest nu een week in quarantaine. Dat is nu alleen nog het geval wanneer je terugkeert uit een rode zone. "We hadden aan de regering een exitplan voorgesteld, waarin je vrij kan reizen naar groene en oranje zones zonder daarvoor in quarantaine te moeten. En dat is wat ik de premier nu ook hoorde vertellen op de persconferentie", legt Koen van den Bosch uit.

Al kan het land van je bestemming natuurlijk zelf nog bepaalde voorwaarden stellen. "Dat moet je land per land bekijken. In sommige landen moet je gevaccineerd zijn, of moet je een bewijs van een negatieve coronatest hebben. Maar ook de sneltesten krijgen een groeiend draagvlak."

Wie al begint te dromen van een vakantie: Portugal, Mallorca, Tenerife, enkele Griekse eilanden en een aantal Scandinavische landen zijn mogelijke reisbestemmingen. Een overzicht van de groene en oranje zones vind je op deze website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!