Royalty-expert Pascale Mertens: “Of Delphine echt bij koning Filip geweend heeft, weet ik niet”

donderdag 15 oktober 2020 - 18:05
De nieuwe prinses van België Delphine heeft haar halfbroer ontmoet, onze koning Filip. Volgens de persdienst van het koningshuis was het gezellig. Pascale Mertens, royalty-expert bij VRT NWS, vertelt in ‘Spits met David’.

“Ik was er niet bij. Er was niemand bij, want ze waren met z’n tweetjes. Maar ik denk wel dat Delphine heel gelukkig is. Ze was al heel blij met de uitspraak van de rechtbank, dat ze eindelijk erkend werd als dochter, maar het feit dat er nu iemand van de familie de hand uitreikt naar haar is een megabelangrijk moment. Dat moet ook zeer emotioneel geweest zijn!”

“Ik weet niet of ze nu geweend heeft. Op de persconferentie bij de uitspraak van de rechtbank was ze heel neutraal, tot het ging over haar man en wat voor steun hij is geweest. Op het moment dat er iets gevoelsmatigs aan de pas kwam, huilde ze wel. Ik kan me voorstellen dat ze geslikt heeft op het moment dat ze de uitnodiging kreeg. Of ze echt bij koning Filip geweend heeft, weet ik niet.”

Het feit dat er nu iemand van de familie de hand uitreikt naar haar is een megabelangrijk moment. Dat moet ook zeer emotioneel geweest zijn.

Pascale Mertens, royalty-expert bij VRT NWS

Broer en zus

De dresscode was casual, want op de foto zie je dat Delphine een jeans aan heeft en koning Filip draagt geen das. Het is ook bij hem thuis in Laken en niet op het paleis in Brussel waar hij werkt en waar er officiële audiënties gebeuren. Het was iets persoonlijks tussen hen. Ze hebben ook een gezamenlijke boodschap uitgestuurd, waarin ze spreken over een warme ontmoeting en een bijzonder gesprek. Ze hebben de boodschap ondertekend met hun voornamen, dat wijst ook op het feit dat dit persoonlijk en privé is.”

“Vorige week hadden we al een groepering van de familie met Albert, Filip, Paola, etc. toen kroonprinses Elisabeth het academiejaar officieel inzette op de Koninklijke Militaire School. Wie weet wordt de familie inderdaad hechter en komt er een ontmoeting met haar vader. Het is niet zo dat Albert Delphine nog nooit ontmoet heeft, want tot 2001 hebben zij altijd contact gehad.”

“Het is de nieuwe stijl van het koningshuis. Het feit dat ze een gemeenschappelijke boodschap met hun twee naar buiten hebben gebracht, is nog nooit gebeurd. De foto die er ook bij staat is iets nieuws. De koning wil hier nog een mooi verzoenend en verbindend verhaal van maken.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!