Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Schooldirecteurs zijn ongerust: "Ik zit bijna op mijn tandvlees. Genoeg is genoeg"

wo 19 feb. - 2:00

Een groeiend lerarentekort, grote hervormingen én geplande besparingen in het middelbaar onderwijs. Het is een cocktail waar de directeurs in ons land wakker van liggen. Want de kwaliteit van het onderwijs komt erdoor in gevaar. En dus hebben 27 directeurs uit de katholieke koepel een brief met hun bezorgdheden gestuurd naar het adres van Ben Weyts, Minister van onderwijs. Sam Heyerick, directeur van het VTI in Deinze, doet zijn verhaal in Spits bij David Van Ooteghem: "Luister eens naar het werkveld. Dat zou al een heel grote stap zijn."

De directeurs van de katholieke koepel maken zich ongerust over de toekomst van het onderwijs. "In de modernisering van het onderwijs zitten er nog veel onduidelijkheden waardoor we ons afvragen: 'Hoe moeten we daar in godsnaam aan beginnen'?"

Een open brief

27 directeurs van de katholieke koepel hebben hun ongerustheid neergeschreven in een brief aan Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Genoeg is genoeg", begint directeur Sam Heyerick zijn betoog. "Onze leerkrachten werken heel hard. Maar zij zijn niet in staat om nog veel extra lasten te torsen." Waarmee de directeurs niet zeggen dat ze tegen een ambitieus onderwijsplan zijn, integendeel. "Wij zijn absoluut voor maar geef ons ook de kans om er iets ambitieus van te maken."

Daarbij verwijst Sam naar de besparingen in de pedagogische begeleidingsdiensten. "Die begeleiding moet ons lerarenkorps ondersteunen in de toepassing van de leerplannen. Als die wegvalt, dan gaan onze leerkrachten dit onmogelijk professioneel kunnen doen." Dat kan dan weer leiden tot meer burn-outs en depressies binnen het onderwijs.

We werken heel hard. Maar genoeg is genoeg

— Sam Heyerick, directeur VTI Deinze

Op het tandvlees

Sam is al 13 jaar directeur maar heeft zijn job grondig zien veranderen gedurende de jaren. "Het begon met mooie structuren uitschrijven, leerlingen stimuleren en werkplaatsen inrichten. Dat is wel wat geëvolueerd door plagerijen van de overheid. Meer administratieve taken, meer verantwoording afleggen en ons lerarenkorps duwen in een richting waar we zelf niet altijd achter staan."

In de tussentijd komen er ook andere uitdagingen op zijn pad, zoals het dreigende lerarentekort. "Ik vind niemand meer om nog een vervanging te doen. Dat wil zeggen dat die extra lasten vandaag op mijn huidige leerkrachten terecht komen. Het wordt dus zwaarder voor leerkrachten om alles te bolwerken."

En ook de directeurs zien het niet altijd zitten om het te blijven organiseren. "Ik kan het een en het ander aan, ik werk heel graag voor de kinderen en de leerkrachten. Maar ik zit toch bijna op mijn tandvlees", geeft Sam toe. 

Gesprek met Weyts komt er 

Weyts heeft intussen laten weten dat hij degenen die de brief geschreven hebben, uitnodigt voor een gesprek. De directeurs verwachten vooral dat Weyts luistert naar wat er leeft in het werkveld. "Dat zou een stap in de goede richting zijn. Want zo kan het echt niet meer verder." En ze vragen ook vooral tijd om alle hervormingen te organiseren. 

Toch blijft directeur Sam positief: "We staan ervoor en we gaan ervoor". Beluister hier zijn verhaal:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet