Seks op latere leeftijd in rusthuizen: "Wie langer seks heeft, wordt ook gezonder ouder"

woensdag 16 september 2020 - 17:00
Photo by Joshua Hoehne on Unsplash
De meeste woon- en verzorgingstehuizen gaan niet goed om met seksualiteit. Dat blijkt uit onderzoek van van de eerste geriater-seksuologe Elisabeth Vander Stichele. "Wat loopt er fout met de seksualiteitsbeleving in de rusthuizen?" wou David Van Ooteghem weten in 'Spits'.

"Het begint met hoe we kijken naar seksualiteit bij ouderen. Als we dat beschouwen als normaal, gezond of als een normaal aspect van het leven en je creëert niet de juiste omstandigheden, dan kan het zijn, als je in een woon-zorgcentrum terecht komt waar regels bestaan die niet door jou uitgevonden zijn, dat je daar redelijk in beknot wordt." Volgens Elisabeth Vander Stichele is er in driekwart van de woon-zorgcentra geen goed seksualiteitsbeleid. "De grote boodschap is dat het voor verbetering vatbaar is. Het gaat dan eigenlijk over heel praktische zaken, zoals de deur op slot kunnen doen voor de privacy. Vinden we het normaal dat woon-zorgcentra seksualiteit toelaten en gaan we het de bewoners gemakkelijk maken? Of houden we het liever volledig uit de sfeer van de organisatie van de centra en wordt er zelfs gezegd dat het niet gebeurt."

Seksualiteit is een prioriteit

En wat moet er nu gebeuren? "De woon-zorgcentra zouden moeten inzien dat seksualiteit wel een prioriteit is voor de bewoners. We moeten aanmoedigen dat het een heel normaal aspect is van gezondheid. Wie langer seks heeft, wordt ook gezonder ouder. Niet alleen sporten en gezond eten zijn belangrijk voor de gezondheid, maar ook seks. In een woon-zorgcentrum moeten we ook voorkomen dat het hebben van seks stopt. Belangrijk ook hierbij is de opleiding van de zorgverstrekkers. Zodanig dat seksualiteit bij ouderen onder de aandacht blijft. Als dat niet gebeurt, ben je als oudere overgeleverd aan de individuele kijk en kennis van de zorgverstrekker, die je mogelijks betrapt op masturbatie of lepeltje liggen met je partner waarmee je al 60 jaar mee getrouwd bent," besluit Elisabeth Vander Stichele.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!