Sportjournalist Carl Berteele: "Het prijzengeld voor de winnaar van de Ronde is niet veel"

dinsdag 6 april 2021 - 17:51
Bron: Pexels
Breaking news in het wielrennen vandaag: het contract van Remco Evenepoel bij Deceuninck - Quick Step wordt met vijf jaar verlengd. Een monstertermijn. Sportjournalist Carl Berteele legt uit hoe de contracten in de wielerwereld in elkaar zitten.

Remco Evenepoel heeft er een mooie dag opzitten. Hij verlengt zijn contract bij Deceuninck - Quick Step, de ploeg van Patrick Lefevere, met vijf jaar. Dat is heel lang in wielertermen. Pogačar kreeg ook al eens vijf jaar extra, bij UAE Emirates. Maar normaal zijn de rennerscontracten voor één à twee, maximum drie jaar. De enige die het ooit al langer deed, is de ploeg Lotto Soudal. Zij tekenden ooit eens voor zes jaar.

"Remco is een ruwe diamant die niet verloren mag gaan. Hij deelt zelf ook op Twitter dat hij graag bij de familie van Deceuninck - Quick Step blijft. Dat is ook belangrijk, het werkt in twee richtingen. Lefevere wil het ook eens omgekeerd proberen. In plaats van eerst geld te verzamelen via sponsors en dan de renners te laten tekenen, wil hij eerst de renners aan zich binden en dan pas voor geld zorgen. Maar bij zo'n monstercontract met Remco zal er wel al het een en het ander op voorhand geregeld zijn met sponsors."

Rennersmakelaars

Net zoals er voetbalmakelaars zijn, zijn er ook rennersmakelaars. Dries Smets en Jef Vandenbosch zijn de grootste managers in ons land. Al is er wel één groot verschil met het voetbal. "Transferbedragen zoals in het voetbal bestaan niet in de koers. De managers regelen enkel de contracten. Er is ook een soort van gentleman's agreement onder de makelaars. Je gaat niet achter een renner aan die al onder contract staat. Je wacht tot de duur van het contract is afgelopen. Ze pakken de renners dus niet van elkaar af."

De topper is Chris Froome: hij verdient 5,5 miljoen euro bruto per jaar

Carl Berteele

Chris Froome

De grootste verdiener is de Britse renner Chris Froome, viervoudig winnaar van de Tour de France. Hij verdient zo'n 5,5 miljoen euro bruto per jaar. Daarna komt drievoudig wereldkampioen Peter Sagan. 

"De mannen die de grote wedstrijden winnen, denk maar aan de Tour de France of de Giro, zijn de grootverdieners. Daarnaast heb je ook een 30-tal renners die één tot twee miljoen per jaar verdienen. En daarna komt al de rest, wetende dat er zo'n 700 professionele renners zijn."

Let's talk about money

"De winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Kasper Asgreen, verdient €20.000. Dat vind ik persoonlijk geen groot bedrag als je ziet wat voor prestatie zij daar leveren. De winnaar van de Tour de France krijgt €500.000. Maar die verdeelt dat dan onder de ploegleden, van renners tot verzorgers. Het prijzengeld van alle andere koersen op World Tour niveau zit daar wat tussen. Alle andere koersen zitten onder de €20.000."

Dat valt absoluut niet te vergelijken met de exuberante bedragen die voetballers verdienen. Er zijn spelers in Engeland die per week €300.000 verdienen. "Of renners daar jaloers op zijn? Sommigen zullen dat allicht al eens gedacht hebben. Maar in het voetbal is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik denk dat veel renners blij zijn met de job die ze hebben. Dit weekend las ik nog een interview met Greg Van Avermaet, die tot zijn 16e doelman was bij Beveren. Ze vroegen of hij geen spijt had dat hij voor de koers heeft gekozen. Zijn antwoord: "Als ik nu de carrière van Thibaut Courtois zie, zou ik daar toch een tijdje over moeten nadenken". Dus dat zegt misschien toch al iets."

    Aanbevelen via mailSturen via mail

    het gezegd heeft!