Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Steven Decraene over moord Franse leerkracht: "Frankrijk is een versnelling hoger geschakeld in de strijd tegen radicalisering"

ma 19 okt. - 3:00

Een Franse leerkracht werd vrijdag op gewelddadige wijze om het leven gebracht nadat hij in de klas spotprenten van de profeet Mohammed had getoond. Daarop kwamen heel wat Fransen uit protest op straat. Steven Decraene, Frankrijk-specialist voor VRTNWS, gaat polshoogte nemen van de situatie.
© © VRT - Charlie De Keersmaecker

Het Franse gerecht en de Franse politie zijn nu wel echt in actie geschoten", vertelt Decraene vanuit Parijs. "Er zijn sinds vanmorgen tientallen huiszoekingen gebeurd bij verdachten. Niet alleen bij mogelijk radicale individuen maar ook bij NGO’s en moslimorganisaties. Die zouden nu misschien verboden worden."

President Macron was ook duidelijk aangeslagen. “Hij was vrijdag heel snel ter plaatse. Volgens mensen in zijn entourage zouden er zelfs tranen gevloeid zijn. De normen en waarden die onderwezen worden in de Franse republiek staan nu onder druk. Die impact mag je niet onderschatten. De president wilt nu een lijn trekken. De angst die er nu heerst moet van kamp veranderen, zegt Macron. Burgers zijn nu misschien bang om zich uit te spreken over de vrijheid van godsdienst. Het zouden de radicalen moeten zijn die angstig rond zich heen kijken. Frankrijk wil snel en sterk ingrijpen. Er is plots het besef dat radicalisering niet stopt. We zijn vijf jaar na de zware aanslagen bij Charlie Hebdo en in de Bataclan in Parijs. Die processen zijn nu bezig. Iedereen dacht dat daarmee dat hoofdstuk afgesloten kon worden. Maar nu zijn er jongeren die via sociale media opgehitst worden en tot zo’n gruwelijke daad overgaan.”

De Franse regering schakelt een versnelling hoger om radicale elementen te verwijderen uit de maatschappij.

— Steven Decraene

Opgehitst door sociale media

Maar gaat het dan over zogenaamde ‘lone wolfs’, mensen die alleen handelen? Of zit er een organisatie achter? “Dat is wat Frankrijk nu gaat onderzoeken. Er is discussie ontstaan op die school. Dat is dan online een eigen leven beginnen leiden. Maar of de 18-jarige dader alleen gehandeld heeft, dat weten we nog niet. Wat wel geweten is, is dat hij online contact zocht met gelijkgestemden, mensen die ook kritiek hadden op die leerkracht. Het probleem is: zodra iets op sociale media staat, kan iedereen het lezen of zien. Je hebt dan maar één gek nodig die overgaat tot actie.”

“We zijn onderweg naar de school waar het allemaal gebeurd is. Daar is psychologische opvang voorzien voor leerlingen, ouders én leerkrachten. Ook zij zitten met heel veel vragen: wat kan en mag er nog in een klaslokaal? Wat niet? Leerkrachten anno 2020 kunnen ook ten alle tijden gefilmd en opgenomen worden. Dat kan dat weer verspreid worden op het internet. Daar komen heel wat vragen bij kijken. We gaan ook nog met experten praten die al waarschuwden voor een mogelijke nieuwe golf van terrorisme, eentje die zich laat inspireren op het internet. Er komen nu ook jongeren vrij die veroordeeld zijn bij eerdere aanslagen, dat kan misschien ook nog voor problemen zorgen. Dat klinkt allemaal niet geweldig positief, maar Frankrijk is alvast wakker geschoten.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet