Steven Van Gucht over corona-zelftests: "Het kan mensen een vals gevoel van veiligheid geven"

vrijdag 26 februari 2021 - 16:50
Vanaf volgende week kan je in Duitse supermarkten corona-zelftests kopen. In België zijn ze voorlopig nog verboden. David Van Ooteghem belde in 'Spits' met viroloog Steven Van Gucht.

Vanaf volgende week kan je in Duitse supermarkten corona-zelftesten kopen. "Bij ons zijn corona-zelftests nog steeds verboden", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Dat komt omdat ze in het verleden niet allemaal even betrouwbaar waren en je ze soms moeilijk kon interpreteren. Een ander probleem is dat we het overzicht over de epidemie verliezen met zo'n zelftests. Als er vandaag een test gebeurt, kennen we het resultaat en komt dat in de statistieken terecht. Op die manier kunnen we de pandemie goed opvolgen. Dat is heel belangrijk voor de maatregelen: gaan we versoepelen of verstrengen." 

Met corona-zelftests kunnen we het overzicht over de epidemie verliezen.

Viroloog Steven Van Gucht

Nut van zelftests

"Duitsland is trouwens niet het eerste land dat zo'n tests gaat gebruiken. Engeland en Oostenrijk doen het ook. De kracht van zo'n tests is de besmettelijke fase tegengaan. Mensen zijn vaak besmettelijk voor ze het doorhebben. Je krijgt pas na een paar dagen symptomen. Sommige mensen zijn ook besmet zonder dat ze symptomen krijgen. Zonder een test weet je dat natuurlijk niet."

"Zo'n zelftest afnemen is geen rocket science, maar het vraagt wel wat oefening. Het is op zich vrij eenvoudig, maar er kan van alles misgaan. Een negatief resultaat kan je nooit interpreteren. Zo kunnen mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen. Als je jezelf 's morgens test en die test is negatief denk je dat je overal naartoe kan. Maar stel dat je toch positief blijkt te zijn, dan heb je een groot probleem. Het is wel belangrijk om te weten dat zo'n zelftest enkel van waarde is als hij positief is. Dan is het groot alarm en ben je erg besmettelijk."

Interessant idee

"Het is een nieuwe strategie en we zijn benieuwd naar de resultaten in die landen. Bij ons zit een werkgroep wekelijks samen over (nieuwe) teststrategieën. Ze denken na hoe ze dit ook bij ons op grote schaal kunnen gebruiken, maar toch het overzicht kunnen bewaren. Ze gaan zich ook buigen over deze strategie en bekijken of ze die in België ook kunnen gebruiken. Het is nog onduidelijk wat het effect gaat zijn. Maar ik vind het wel een interessant idee." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!