Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Striptekenaar Marc Sleen is niet meer

ma 25 jan. - 11:06

Striptekenaar Marc Sleen is niet meer.
Marc Sleen is niet meer. De bekende striptekenaar uit Hoeilaart overleed op 93-jarige leeftijd.
Marc Sleen wordt als Marcel Honoree Nestor Neels geboren in Gentbrugge op 30 december 1922. Van kindsbeen af is hij dol op tekenen en krabbelde hij alles vol. De jonge Marc volgt op zondag tekenlessen aan de kunstacademie van Sint-Niklaas. Later gaat hij naar het Sint-Lucas Instituut in Gent.
Na de tweede wereldoorlog gaat hij aan de slag bij de krant De Standaard als politieke karikaturist, waar hij met zijn eerste strip begint 'De avonturen van Neus'.
Tussen 1952 en 1965 maakt Sleen de strip Oktaaf Keunink. Daarnaast werkt hij ook aan De lustige kapoentjes, toen één van de populairste stripreeksen in Vlaanderen.
Ook erg populair zijn de strips Piet Fluwijn en Bolleke tussen 1957 en 1965.
De bekendste stripreeks van Marc Sleen is De avonturen van Nero en co. Wanneer Sleen in 1947 met de reeks start in De Nieuwe Gids, heet het hoofdpersonage Van Zwam. Nero komt al voor in het eerste verhaal, Het geheim van Matsuoka, maar heeft slechts een kleine rol. Na drie verhalen neemt Nero de fakkel over van detective Van Zwam. In totaal zal Sleen op zijn eentje meer dan 200 Nero-verhalen produceren, wat hem een vermelding oplevert in het Guinness Book of Records.
Marc Sleen kreeg voor zijn stripwerk een groot aantal onderscheidingen. In 1993 krijgt Sleen een buitengewone Stripgidsprijs als waardering voor zijn hele stripcarrière: een Gouden Adhemar.
In augustus 1998 wordt Marc Sleen door koning Albert II in de adelstand verheven. Marc Sleen wordt door de koning tot ridder geslagen.
Marc Sleen is ook bekend als Afrika-kenner. Hij ging ontelbare keren op safari. In Afrika kan hij zijn grote passie voor de natuur, en speciaal voor de olifant, uitleven. Hij schreef een aantal safari-boeken. Daarnaast maakte hij documentaires voor het tv-programma Allemaal Beestjes.
In 2003 neemt hij op 80-jarige leeftijd afscheid van het dagbladfenomeen Nero. Het laatste album werd Zilveren tranen.
In 2009 opent Marc Sleen Museum in de Zandstraat, de straat waar Nero in 1947 geboren werd. Het Museum is een initiatief van De Stichting Marc Sleen, die waakt over zijn oeuvre en alles in het werk stelt om het in ere te houden en bij een zo groot mogelijk publiek bekend te maken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet