Thaise Dokkoon wordt sterrenchef: "Alle recepten geleerd van mijn oma in de Thaise jungle"

maandag 11 januari 2021 - 17:58
Het was een spannende dag voor de restauranthouders vandaag met de voorstelling van de nieuwe Michelingids. Een bijzondere nieuwe sterrenchef is de Thaise Dokkoon Kapuea van het Thaise restaurant Boo Raan in Knokke-Heist. Samen met zaakvoerder Patrick De Langhe vertelt ze het straffe verhaal achter de zaak in 'Spits met David'.

Bij de bekendmaking van de Michelinsterren reageerde de Thaise kok erg emotioneel, tot tranen toe. "Ik had het totaal niet verwacht, het was een grote verrassing voor mij", vertelt Dokkoon aan David Van Ooteghem.  

Op zoek naar beter leven

Het levensverhaal van Dokkoon krijgt zo een mooie twist, legt zaakvoerder van het restaurant Patrick Delanghe uit. "Ze is via haar tante in België terecht gekomen als gediplomeerd masseuse, op zoek naar een beter leven. Ik heb haar dan ook hier ontmoet in een massagesalon, en daar zijn we aan de praat geraakt over koken. Ze heeft dan iets gekookt voor mij en toen dacht ik, 'hier moeten we iets meer mee doen'." In Thailand woonde ze in de jungle samen met haar ouders en oma. En die laatste is nu haar grote inspiratiebron. "Alle technieken en recepten heb ik geleerd van mijn oma", legt Dokkoon uit.

Traditie en smaken uit Thailand op het bord

Thaise restaurants zijn geen uitzondering in de Vlaamse horeca, hoe zij dan het verschil hebben gemaakt, blijft ook voor hen gissen. "Waaraan we deze ster hebben verdiend, daar heb ik geen idee van. We proberen vooral de traditie en de smaken van Thailand in het bord te krijgen. We vliegen ook elke week verse kruiden in uit Thailand om de smaken van ginder echt hier te krijgen. Maar ook kleinere dingen, zoals eten met een vork en een lepel, zoals de Thai ook doen, nemen we over."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!