Tim Verheyden over bestorming Capitool: “Dit is het hoogtepunt van 4 jaar nepnieuws en het is deels Trumps verantwoordelijkheid”

donderdag 7 januari 2021 - 17:02
Trumpaanhangers bestormden gisteren het Capitool in Washington, waar zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat vergaderen. Foto’s en video’s ervan domineerden alle kranten en nieuwssites. Tim Verheyden, VRT NWS-expert sociale media, reageert in 'Spits met David' op de gebeurtenissen en vertelt welke rol sociale media hierin speelde.

"Dit is het hoogtepunt van vier jaar desinformatie en nepnieuws. Het is zo dat je op sociale media belandt in een tunnel of konijnenpijp. Vanaf je bepaalde groepen of nieuws volgt, krijg je almaar meer van hetzelfde nieuws te zien. Zo werken de algoritmes van Facebook. Daar moet je mee oppassen", schetst Tim Verheyden de situatie.

Sociale media blokkeert Trump

Facebook en Instagram blokkeren de accounts van president Trump zeker nog tot het einde van zijn ambtstermijn. Twitter schrapte gisteren drie van zijn tweets, maar daar krijgt hij voorlopig wel weer een platform. “Ik ben heel hard voor vrijheid van meningsuiting, maar dat stopt ergens wel denk ik. Het stopt op het moment, dat staat ook in de voorwaarden van Twitter en Facebook, dat je oproept tot geweld. Dat hoeft niet altijd rechtstreeks te zijn. Dat kan ook door de ene haatdragende boodschap te verspreiden na de andere zijn. Dus ik denk wel dat het een signaal is dat die sociale media hebben gezegd: 'tot hier en niet verder'."

Vrijheid van meningsuiting stopt op het moment dat je oproept tot geweld, dat staat ook in de voorwaarden van Twitter en Facebook. 

Expert sociale media Tim Verheyden

“Maar het debat mag nu wel breder gaan, want ze hebben wel jarenlang gefaciliteerd dat een figuur als Trump, maar ook andere figuren, hun gang konden gaan met heel veel valse boodschappen op die sociale media. The Washington Post houdt een dagboek bij. Zij hebben berekend dat de Amerikaanse President Donald Trump in vier jaar tijd 30 000 valse of misleidende verklaringen heeft afgelegd. Dat zijn er gemiddeld 30 per dag. Alsjeblieft! Wat er nu is gebeurd, is dus deels zijn verantwoordelijkheid.”

“Het is niet enkel en alleen te reduceren tot sociale media, bijlange niet. Heel wat nieuwskanalen steunden Trump ook lange tijd en hielpen hem zelf om fake news te verspreiden. Maar sociale media heeft natuurlijk wel een grote rol gespeeld.”

“Trump heeft nog steeds een sterke basis, want 74 miljoen mensen hebben voor hem gestemdHij zal niet snel stoppen. Hij heeft veel geld. Misschien begint hij zijn eigen mediakanalen? Dat kan natuurlijk wel. En daar is geen toezicht op. Niemand kan dit reguleren. Dit gaat waarschijnlijk niet stoppen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!