Tim Verheyden over valse remedies tegen corona: "Gorgelen met warm water helpt écht niet"

dinsdag 24 maart 2020 - 17:51
Op sociale media en via Whatsapp circuleren er allerlei valse medische adviezen over hoe je kan genezen van het coronavirus. Met een haardroger in je neus blazen of om het kwartier warm water drinken bijvoorbeeld. Journalist Tim Verheyden zoekt voor VRT NWS uit welke berichten kloppen en welke niet.

"We zagen vorige week plots dat mensen, hoe goed bedoeld ook, via Facebook, Whatsapp en mail lange berichten met elkaar begonnen te delen. Het gaat dan om berichten die zogezegd afkomstig zijn van een arts uit het Stanford ziekenhuis, of iemand die een dokter uit China kent, op het eerste gezicht dus allemaal betrouwbare bronnen, maar wanneer je dan leest wat erin staat... Het gaat om huis-tuin-keuken middeltjes die gewoon niet kloppen. Dingen die heel misschien helpen tegen een gewone verkoudheid, maar zeker niet tegen het coronavirus."

"Er staan dingen in als je keel gorgelen met warm water met wat look of citroen erbij, of een testje dat je je adem moet inhouden en als je niet hoest, dan zou je geen corona hebben. Die test is absoluut waardeloos. We zien dat die berichten uit het buitenland komen, waar ze al langer mee gaan in het Engels of in een andere taal, en nu dan een Nederlandse vertaling hebben gekregen. Die berichtjes zijn ook gaandeweg geëvolueerd naar Whatsapp-berichtjes waarin staat dat iemand iets heeft gehoord van iemand die in een ziekenhuis werkt. Maar dat is ook allemaal niet waar natuurlijk."

"We moeten er ons allemaal van bewust zijn, dat er heel veel onzin circuleert, zoals nu al die valse medische tips"

"Ik snap het wel hoor, mensen zijn op zoek naar informatie, omdat het virus zo ongrijpbaar is. We willen allemaal weten wat er aan de hand is. En dan kom je al gauw uit bij informatie uit die niet klopt. En daar moeten we ons allemaal van bewust zijn, dat er heel veel onzin circuleert, zoals nu die valse medische tips."

Op VRT NWS vind je een overzicht van de verschillende berichten en of ze al dan niet kloppen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!