Toptennisspeelster Naomi Osaka stapt uit Roland Garros: “De druk is haar te veel geworden"

dinsdag 1 juni 2021 - 17:52
canva
Naomi Osaka stapt uit Roland Garros. Ze deed dat nadat ze op Twitter aankondigde dat ze niet meer zou deelnemen aan persconferenties. “Er is te weinig aandacht voor de mentale gezondheid van topsporters”, schreef ze. Haar actie bracht heel wat teweeg in de sportwereld. David Van Ooteghem praatte erover met sportjournalist Dirk Gerlo, die ter plaatse is op Roland Garros.

“Ik heb veel atleten een zenuwinzinking zien hebben na persconferenties”, schreef de tennisster. Als statement zou Osaka niet meer deelnemen aan interacties met de pers: “Als ik daarom een boete krijg, hoop ik dat het geld naar de mentale gezondheid van sporters gaat.” Osaka’s contract verplicht haar echter om aanwezig te zijn bij persconferenties.  

Sportjournalist Dirk Gerlo spreekt over de verkeerde aanpak van Osaka. “Er is iets misgegaan in de communicatie”, zegt hij, “ze gooide het meteen op Twitter, in plaats van het achter de schermen het te bespreken.” Na kritiek verontschuldigde Osaka zich dan ook voor de verkeerde aanpak van haar statement: “Ik wou nooit een stoorzender zijn.” Ze legt uit dat ze zelf last heeft van sociale angst en depressie, ook wanneer ze voor een grote persconferentie moet spreken. “Dat brengt een ander licht op de situatie”, zegt Gerlo, “de druk is te veel geworden.” 

Meer empathie voor mentale problemen 

De situatie brengt veel teweeg bij sportjournalisten en –fans. “Er moet heel veel begrip zijn voor haar problematiek”, zegt Dirk Gerlo. Ondanks de verkeerde aanpak, vindt hij het fantastisch dat ze voor haar problemen uitkomt. “Ze is niet de enige topsporter of de enige persoon die sukkelt met mentale problemen, dus het is goed dat de conversatie wordt opengetrokken.”  

Gerlo vindt het jammer dat sportjournalisten nu kritiek krijgen. “Ze heeft zich verontschuldigd bij de journalisten”, zegt hij, “het grootste deel van de journalisten, zijn wel respectvol. Ze hebben niet de bedoeling om iemand slecht te doen voelen." Osaka zei zelf op Twitter dat ze spijt heeft dat ze de "coole journalisten" misschien heeft gekwetst. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!