Tracy Bibo Tansia van 'Mama's for Africa': "De spijtbetuiging van de koning zijn een eerste stap naar erkenning, exuses en herstel"

dinsdag 30 juni 2020 - 16:14
VRT NWS
Tracy Bibo Tansia werkt zelf in het Oosten van Congo voor de vrouwenorganisatie 'Mama's For Africa'. Wat vind zij van de spijtbetuiging van Koning Filip over het koloniale vermeden van ons land?

"Eindelijk is dit een eerste erkenning voor wat wij al lang zeggen, wat tijdens de periode van Leopold II is gebeurd en tijdens de kolonisatie, was slecht voor de Congolezen", zegt Tracy Bibo Tansia in 'Spits met David'. "Het is een stap in de goede richting, naar erkenning, excuses en ook herstel. Het zijn excuses, geen spijt. Ik denk dat er binnenkort in de commissie buitenlandse zaken van het federaal parlement een onderzoek hierover zal zijn en dat dan wordt gekeken of er excuses moeten komen of niet. De commissie zal zeker ook onderzoeken of België, als er excuses komen, ook iets zou moeten betalen."

Ook excuses van Congo voor geweld op Belgen?

Moet dat ook andersom, moet President Tshisekedi van Congo zijn excuses aanbieden voor wat Congolezen Belgen hebben aangedaan? "Dat is een beetje overroepen. Wat de Congolezen de Belgen hebben aangedaan, dat was een regenreactie tegen het geweld, de verkrachtingen, de plunderingen van de héle kolonisatie.  Dat is anders dan die jarenlange plunderingen, het geweld van de kolonisatie. Het geweld tegen de Belgen was zeker niet ok maar je kan die twee niet vergelijken."

Reacties in Congo

De bevolking in Congo reageert positief op de brief van de Koning. "Als je met de elite spreekt, de mensen die gestudeerd hebben, dan zeggen die dat ze dit goed vinden. Een eerste stap. De modale Congolees heeft er meestal nog niks van gehoord. Niet iedereen is met evenveel intensiteit met deze zaak bezig."

Karibu Congo

Is Congo de moeite om naar toe te gaan? Hoe is de situatie daar nu? "Ik vind Congo fantastisch, ja er is ellende en er is armoede.  Maar voor mij is het het mooiste land ter wereld", zegt Tracy Bibo Tansia. "Er is veel negatief, maar er is ook veel  verandering de laatste tijd. Congo is nog maar 60 jaar onafhankelijk. Maar ga gerust naar Congo, het is een fantastisch land en er is veel te beleven. Zoals ze dan zeggen in het Swahili: 'Karibu Congo', 'Welkom in Congo'!"

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!