Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

UZ Gent trek aan de alarmbel: “Transgender personen moeten een jaar wachten voor eerste gesprek, dat is te lang”

wo 7 aug. - 2:07

Het is internationale transgenderrechtendag. Veel reden om te feesten is er niet. Personen die zich aanmelden voor een geslachtsverandering moeten soms meer dan een jaar wachten voor een eerste gesprek. “Personen durven sneller de stap zetten naar de zorg, jammergenoeg kan die zorg het niet bol werken” vertelt Melanie Verbeke van het transgenderinfopunt van het UZ Gent.

Melanie Verbeke  van het transgenderinfopunt UZ Gent. “In Vlaanderen is er maar één multidisciplinair team dat zich bezighoudt met genderidentiteit.” Dat wil zeggen dat je bij dat team terecht kan voor alle behandelingen binnen een transitie. “De wachttijd is ongeveer één jaar voor het eerste gesprek kan plaatsvinden. Momenteel staan er 350 mensen op onze wachtlijst. Dat zijn zowel kinderen als volwassenen.”  

Momenteel staan er350 mensen op onze wachtlijst. Dat zijn zowel kinderen als volwassenen.

— Melanie Verbeke

Op de website van het transgenderinfopunt en via hun telefoonnummer komen ook heel wat gefrustreerde reacties binnen. “Ik krijg heel veel telefoontjes van bijvoorbeeld ouders die zich zorgen maken over hun kind. Wij moeten hen dan doorverwijzen naar een psycholoog zodat het kind toch al ergens terecht kan met zijn of haar gevoelens. Maar dat is natuurlijk nog geen opstart van een behandeling.”

“De lange wachttijd is mentaal zeer moeilijk voor transgenders. De jongeren hebben vaak al een lange weg achter de rug voor ze hiervoor durven uitkomen. Als ze dan nog een jaar of langer moeten wachten is dat zeker geen goed nieuws.”

Heel wat personen durven de stap zetten naar behandeling, enkel jammer dat we het niet kunnen bijbenen.

— Melanie Verbeke 

In 2016 zorgde Maggie De Block nog voor extra geld voor psychologische begeleiding van transgenders. De op dit moment uittredend minister van Volksgezondheid maakte hiervoor 1,17 miljoen euro vrij. “ Intussen zijn we al terug ingehaald, door de toename van het aantal transgender-personen.”

“Ook de coming-out van Bo Van Spilbeek en Sam Bettens, de film Girl en de documentaire MVX hebben ervoor gezorgd dat heel wat personen de stap durven zetten naar de zorg. Alleen jammer dat we dit niet kunnen bolwerken” zegt Melanie Verbeke.

“De oplossing is een uitbreiding van het huidige team en meer kennis bij alle zorgverleners in Vlaanderen.” Sinds 1 januari 2019 is er extra geld vrijgekomen om in alle Centa voor Algemeen Welzijnswerk ook eerste hulp aan te bieden voor mensen met vragen over genderidentiteit. “We hopen dat er ook via deze weg mensen antwoorden vinden op hun vragen en alvast eerste hulp kunnen krijgen.”  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet