Valse Covid-attesten om te reizen steken de kop op: "Wie met 'Word' kan werken, vervalst een attest in een handomdraai"

dinsdag 27 april 2021 - 16:43
We mogen weer een beetje meer reizen. En dat merken ze in Zaventem meteen: de voorbije dagen namen al 30 000 mensen het vliegtuig. Maar 58 deden dat met een vals Covid-attest! VRTNWS journaliste Dominique de Graaf ontdekte vorig jaar al dat er valse Covid-attesten in omloop zijn. Dat die nu weer de kop opsteken, was volgens haar wel te verwachten.

Mensen gaan naar de luchthaven met valse attesten. Attesten waarop te lezen is dat de persoon negatief is, maar hij of zij heeft zich eigenlijk niet laten testen, of is misschien zelfs positief: “Het verbod op niet-essentiële reizen geldt niet meer, dus mensen trekken meer de grens over. In de meeste gevallen heb je daar een negatief corona-attest voor nodig en aangezien je dat heel makkelijk online kan kopen, of je het eenvoudig zelf kan vervalsen, verbaast het mij niet dat ze nu weer de kop opsteken.”

Geen uniformiteit of beveiliging

In de officiële attesten is geen uniformiteit of veiligheid ingebouwd. Het zijn papieren die je makkelijk kan kopiëren of zelfs vervalsen: “Als je zo een officieel attest bekijkt, ziet het er behoorlijk eenvoudig uit. Als je handig bent met (het programma) 'Word', kan je dit zelf een beetje aanpassen. Stel dat mijn zus een negatief attest heeft en ik niet, kan ik haar document nemen en de voornaam en de geboortedatum aanpassen. Ik zeg het niet graag, maar je kan dat attest in een handomdraai vervalsen. Het feit dat die verschillende laboratoria hun eigen lay-out hebben en er geen uniformiteit is, maakt dat vervalsen nog makkelijker.”

Als je handig bent met 'Word', kan je het attest zelf aanpassen.

VRTNWS journaliste Dominique de Graaf

Controles op valse attesten

“Soms merken controleurs dat de vervalsers de datum zijn vergeten aanpassen. Of hebben mensen het attest vervalst, maar was het originele attest nog zichtbaar. Het zijn de luchtvaartmaatschappijen die de controles uitvoeren. Als zij een vermoeden hebben dat er iets niet klopt, kunnen zij de luchtvaartpolitie inschakelen. Ook voor de luchtvaarmaatschappijen is het heel belangrijk dat iedereen een negatief attest heeft, want als zij iemand met een vals attest doorlaten en dat wordt onderschept in het land van aankomst, kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij een boete krijgt. Er wordt dus wel echt op gelet.”

Het zijn de luchtvaartmaatschappijen die de controles uitvoeren, want zij kunnen hierop in het buitenland boetes krijgen.

VRTNWS journaliste Dominique de Graaf

Een test is duur, maar een boete duurder

Waarom wil je een test laten vervalsen? “Volgens mij heeft het met verschillende zaken te maken, maar vooral met de portemonnee. In de luchthaven kan je heel makkelijk een sneltest laten uitvoeren maar dan betaal je al snel €150. Voor een gewone test is dat €70. Als je het zelf namaakt, kost het je niets of wat inkt van de printer. Als je het koopt op het internet, kost het je €20.”

Vorig jaar al sprak VRTNWS journaliste Dominique de Graaf eens over dit probleem met vaccinoloog Pierre Vandamme: “Hij stelde voor om een soort van QR-code toe te voegen zoals je dat ook doet bij concerttickets. Zo heb je een extra controle-element én een extra beveiliging. Je kan dus minder snel vervalsen en dat zou al een goede zaak zijn.” Bezint eer ge begint, want er staan strenge straffen op een attest vervalsen, tot 5 jaar gevangenisstraf en tot €2000 boete.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!