Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Verblijf aan of uitstapje naar zee? Deze maatregelen zijn van kracht

di 29 jun. - 7:36

Wie deze zomer een uitstap plant naar zee of er enkele dagen gaat doorbrengen, moet ook dit jaar rekening houden met de drukte en coronamaatregelen. De maatregelen durven wel eens verschillen per badplaats. Check dus voor je vertrekt zeker de website van je bestemming om te kijken welke regels er precies gelden. Hier is alvast een algemeen overzicht.

Moet ik een mondmasker dragen?

Sowieso gelden ook aan de kust deze zomer de algemene coronamaatregelen. Zo moet iedereen vanaf de leeftijd van 13 jaar een mondmasker dragen om de mond en neus te bedekken wanneer je geen anderhalve meter afstand kan houden van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan volle winkelstraten of bij grote drukte op de dijk. Ook op specifieke plaatsen (zoals op het openbaar vervoer of in winkels) is een mondmasker nog verplicht.

Geen enkele badplaats legt op dit moment bijkomende mondmaskerverplichtingen op. Ook de verplichting om in West-Vlaanderen steeds een mondneusmasker op zak te hebben, is weggevallen.

Moet ik een plaatsje reserveren op het strand?

Vorig jaar voerde Oostende een reserveringssysteem in voor het strand op drukke dagen. Dat bleek goed te werken, dus ook dit jaar werkt de stad aan zee met zo'n systeem. Vooraf (gratis) aanmelden zal enkel nodig zijn op de drukste dagen en alleen voor de drie drukste stranden van de stad. Oostende zal ten laatste drie dagen op voorhand laten weten wanneer ze grote drukte verwachten.

De andere badplaatsen werken niet met strandreservaties. Wel gelden er soms andere specifieke regels om de afstand te kunnen bewaren op het strand. Zo moet je in Zeebrugge een strandscherm plaatsen tussen twee bezette standcabines.

Hoe kan ik de drukte inschatten?

Te druk kan voor sommige mensen niet alleen onaangenaam zijn, in coronatijden is het ook onveilig. Daarom werkt de kust ook dit jaar met een druktebarometer. Daarop kan je zien of het aan zee "rustig" is, dan wel "gezellig", "druk" of "zeer druk". Een (licht)groene kleur toont aan dat je daar zeker een gezonde afstand kan bewaren.

De druktebarometer geeft ook aan wanneer er veel volk zit op de treinen richting zee. De drukte op de treinen was voor de kustburgemeesters vorig jaar nog een pijnpunt. Met zo'n drukte-indicator moet dat enigszins verholpen worden. Bovendien kan je deze zomer ook een zitplek reserveren op de Kust-Expresstreinen.

Express-treinen richting kust

Deze zomer werkt de NMBS inderdaad met "expresstreinen", rechtstreekse treinen richting de kust, bovenop de gebruikelijke treinen naar zee. Die expresstreinen rijden zonder tussenstop naar de bestemming aan zee, een plaatsje moet je ten laatste een kwartier op voorhand reserveren.

Tijdens het weekend in de zomervakantie zullen er elke dag 20 ritten zijn (10 richting de kust 's ochtends en 10 in de andere richting 's avonds). Er rijden dan treinen tussen Luik-Guillemins en Oostende, tussen Gent-Sint-Pieters en Blankenberge, tussen Antwerpen-Centraal en Blankenberge, en tussen Brussel-Zuid en Oostende, De Panne en Knokke. Op weekdagen rijden er alleen reservatietreinen tussen Brussel-Zuid en Oostende (2 heen en 2 terug).

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet