Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Viroloog Steven Van Gucht: “De sleutel ligt in onze eigen handen, want de overheid kan niet controleren hoe wij ons privé gedragen"

ma 12 okt. - 2:52

Het gaat niet goed met de coronacijfers en er is sprake van een mogelijke lockdown. Steven Van Gucht geeft uitleg over de nieuwe maatregelen binnen sportclubs en vertelt hoe het nu verder moet in ‘Spits met David’.

“We kregen de laatste tijd horrorverhalen binnen van mensen, waaronder ook huisartsen, die ons melden dat kantines, douches en kleedkamers van sportclubs niet coronavrij zijn. Dat er op deze plekken heel wat besmettingen hebben plaatsgevonden. Er werd niet altijd heel nauw omgesprongen met de voorschriften.”

Nieuwe maatregelen voor kantines en cafetaria's

“We vonden het daarom wel nuttig om het nog eens te melden op de persconferentie. Ik heb van de minister begrepen dat er heel strenge voorwaarden worden opgelegd aan de kantines en cafetaria’s. In de toekomst moeten ze zich aan een aantal strenge regels houden zodanig dat dit wel veilig kan doorgaan.”

“Ik heb begrepen dat mensen met 4 aan een tafel moeten zitten en dat het zeker de bedoeling is dat je aan je tafel blijft. Het mag niet de bedoeling zijn dat er ‘plots’ een overrompeling is in de cafetaria’s en kantines na een match. De bezetting moet laag blijven. Mensen mogen niet aanschuiven of door elkaar lopen, zoals het normaal wel in een cafetaria is. Ik ga normaal met mijn zoon ook naar de voetbal. Na een match is het een overrompeling binnen.”

Het verschil tussen de kantine en het speelveld is dat je plots overrompeld kan worden. Na het douchen, na de match of na de training wil iedereen nog iets drinken en napraten, dan wordt het wel heel snel drukker. Dat moeten we absoluut vermijden. Eigenlijk moeten ze in die cafetaria’s werken net zoals men dat in een café of een restaurant doet, mét een beperkt aantal zitplaatsen en er goed op toezien dat er niet te veel volk binnen komt.”

 

Cafetaria’s moeten werken net als een café of restaurant, mét een beperkt aantal zitplaatsen en niet te veel volk binnen.

— Viroloog Steven Van Gucht

"We zitten in een exponentiele fase"

“De cijfers stijgen flink door. We zitten in een exponentiele fase. Vorige week hebben we al dagen gehad met meer dan 6500 besmettingen per dag. Dat is veel, dat is heel veel … Die cijfers verdubbelen om de 8 dagen… Als die trend zich doorzet en niet vertraagt, kan je rekenen dat we tegen eind deze week de kaap van 10 000 besmettingen per dag overschrijden. Ik hoop dat we ergens een vertraging zien in de komende dagen, maar dan is het heel belangrijk dat we met z’n allen op de rem gaan staan en goed nadenken bij alles wat we doen. Probeer dichte contacten buiten je huishouden zo veel mogelijk te vermijden.”

Een vertraging van de stijgende cijfers

“De verstrengingen van de sportclubs is één element om voor een vertraging te zorgen. De regels voor de horeca en cafés helpen ook, maar op zich zijn deze maatregelen onvoldoende… De plaatsen met de meeste besmettingen zijn zeer divers. Vaak zit het wel in de vrijetijdssfeer: waar we elkaar ontmoeten na het werk bv.”

Als deze trend zich doorzet enniet vertraagt, kan je rekenen dat we tegen eind deze week de kaap van 10 000 besmettingen per dag overschrijden.

— Viroloog Steven Van Gucht

“Wat er nu al gebeurd is, is goed. Het zijn logische beslissingen. Strengere regels voor cafés, in Brussel zijn ze zelfs gesloten, en nu ook voor de sport. Dit gaat allemaal werken. Een groot stuk van de sleutel ligt in onze eigen handen. Wat de overheid niet kan controleren is hoe wij ons gedragen in de privésfeer, hoe we omgaan met onze vrienden en onze familie, … En dat is het belangrijkste van al. De overheid kan wel bepaalde voorschriften of raadgevingen doen, maar het is aan ons om daar gevolg aan te geven.”

“Ik hoop dat we kerst bij oma en opa kunnen vieren. We doen er alles aan om dit af te vlakken en om te buigen, en ik denk dat dit nog mogelijk is. Het moeilijke is dat wanneer wij als bevolking ons gedrag aanpassen, dat je het effect hiervan pas 10 à 12 dagen later ziet. Je komt in een periode waarin de cijfers blijven doorstijgen ondanks het feit dat we veel meer moeite doen.https://radio2.be/spits/viroloog-steven-van-gucht-de-sleutel-ligt-in-onze-eigen-handen-want-de-overheid-kan-niet Deze periode zit er nu aan te komen. We kunnen pas begin volgende week zeggen of de verstrengingen geholpen hebben. In tussentijd blijft dit doorstijgen en dat vraagt een zekere koelbloedigheid.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet