Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Viroloog Steven Van Gucht: “In sommige ziekenhuizen liggen de bedden op dit moment al vol”

wo 28 okt. - 4:00

De Vlaamse regering gaat dan toch doen wat alle virologen al hadden gezegd: “Wacht niet tot vrijdag met nieuwe maatregelen!” Minister-president Jan Jambon heeft aangekondigd dat de maatregelen al vanaf vandaag om middernacht ingaan.

“Het is een heel goede beslissing dat de maatregelen vannacht al ingaan", vertelt Van Gucht in Spits met David. "Dat is zeer terecht! Ik denk dat de maatregelen die men beslist heeft op Vlaams niveau goede maatregelen zijn maar ze moeten snel ingevoerd worden. We zien dat de toename van de ziekenhuiscijfers nog steeds verdubbelt om de acht dagen. Als we daar een impact op willen hebben, doen we dat best zo vroeg mogelijk. Elke dag dat je wacht, dat je uitstelt, heeft een heel groot effect binnen enkele weken op de statistieken in de ziekenhuizen."

Zo vroeg mogelijk 

“Ik begrijp dat dit voor heel veel zelfstandigen en sectoren echt niet evident is om dit te horen te krijgen. Ik kan me inbeelden dat dit een ongelofelijke donderslag is. Ik heb dan ook heel veel begrip voor hen. Het is niet gemakkelijk! Maar als we spreken over de epidemie en het virus, is het veel beter dat we het vroeg doen. Dan gaat dit veel meer effect hebben en zijn we er sneller van af. Anders zou je met dezelfde maatregelen blijven zitten en is de impact op de piek minder groot."

Twee dagen is heel kort ineen mensenleven, maar het virus kan op dietijd heel veel doen.

— Viroloog Steven Van Gucht

Ziekenhuizen

“Er zijn al ziekenhuizen die tegen hun maximumcapaciteit aan het schuren zijn. Er moet maximaal ingezet worden op het verspreiden en doorsturen van patiënten. Maar er zijn ook ziekenhuizen die nog voldoende plaats hebben. Er is dus nog ruimte. Maar het is niet zo gemakkelijk. De familie van de patiënt en de patiënt zelf hebben dit vaak niet graag. Soms betekent dit dat een Franstalig iemand in een Nederlandstalig ziekenhuis komt waar hij niet verstaat wat er gebeurt. Niemand kan het uitleggen. Soms is dit ook ver van huis. Dat stuit op weerstand, wat zeker begrijpelijk is, maar daar moeten we nu maximaal op inzetten. In sommige ziekenhuizen liggen de bedden op dit moment al vol, dat klopt.”

Spaar contacten uit

“Veel winkels kunnen zich veilig organiseren, maar er zijn plaatsen waar er toch dicht contact is met klanten. Dat is iets meer risico! Als je lang met één klant bezig bent, zoals in een lingeriewinkel, is het een individuele keuze om te sluiten. Vanuit de overheid wordt dat momenteel niet gevraagd. We denken ook niet dat daar het grote probleem zit, maar het klopt wel dat elk contact dat we kunnen vermijden, weer wat gewonnen is. Momenten dat we met elkaar praten, zeker voor iets langere periodes, samen eten en drinken, dat zijn de momenten dat we elkaar besmetten. Iedere keer dat we dat vermijden, dat we een contact uitgespaard hebben, draagt dat bij tot het controleren van die epidemie en van deze tweede golf.”

Er zijn al ziekenhuizen die tegen hun maximumcapaciteit aan het schuren zijn. Er moet dus maximaal ingezet worden op het verspreiden van patiënten.

— Viroloog Steven Van Gucht

Vitamine D

“We weten dat vitamine D zeer nuttig is voor ons afweersysteem en onze immuniteit. Er zijn al heel wat publicaties verschenen die een verband lijken aan te tonen tussen mensen die een tekort hebben aan vitamine D en de vatbaarheid voor die infectie en de complicaties. Daar is wetenschappelijk nog geen consensus over. We zijn er nog niet uit. Het bewijs is nog niet staalhard en de studies zijn nog niet overtuigend."

"Er zijn bepaalde mensen die een tekort hebben, zeker in de wintermaanden. Er is weinig licht. Normaal maakt onze huid vitamine D aan onder invloed van zonlicht. In de winter is dat minder, dat is ook het geval in de herfst. Een bepaald percentage van de bevolking kan inderdaad een tekort hebben, maar dat is iets dat je met je huisdokter moet bespreken. Hij kan dat laten onderzoeken en dan kan je zo’n supplement nemen. Let wel op met vitamine D-supplementen, want je kan er in overdoseren. Als mensen dit nemen, moet je je goed houden aan de aangewezen dosis."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet