Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Vorst Nationaal: "10.000 mensen zonder inkomen, we hebben miljoenen nodig om het einde van de tunnel te kunnen zien"

vr 7 aug. - 2:56

Je hebt misschien ook al het overlijdensbericht van de cultuursector gespot op sociale media. Het is de zoveelste noodkreet dat er dringend iets moet gebeuren. Ook grote spelers zoals de Sportpaleisgroep scharen zich achter dat bericht. Coralie Berael is de zaaldirecteur van Vorst Nationaal. Ze geeft uitleg in ‘Spits met Niels’.

"Zo’n lege zaal doet heel veel pijn. Dit gaat door heel mijn hart. Het is een verschil van dag en nacht ten opzichte van een jaar geleden. Het is nu vijf maanden geleden dat hier nog volk stond. We zijn geëindigd met een groot feest, de bekerfinale van het Belgisch basketbal."

"De deadline is voorbij"

De situatie is redelijk dramatisch. "De klok is gestopt met tikken. We hebben lang gehoopt en maanden samengewerkt met de overheid om een manier uit te vinden met als doel op een veilige manier weer stilaan evenementen te organiseren. Een paar weken geleden is dat allemaal in de vuilbak beland door de gestegen aantallen. Voor ons is het een heel sombere periode. De deadline is al voorbij. We werken met internationale artiesten, zij zijn gestopt met toeren. Heel wat data zijn uitgesteld naar 2021. 2020 is ‘woestijnachtig’, maar 2021 zal ook een hele reeks uitgestelde concerten zijn. Economisch is dit een ramp."

We moeten zeker zijn dat de tijdelijke of technische werkloosheid kan blijven duren. Misschien zelfs tot volgend jaar.

— Coralie Berael

"Het is heel stil aan de overkant. We hebben meerdere miljoenen nodig om het einde van de tunnel te bereiken. We zijn enorm versnipperd in onze sector. We kunnen geen druk zetten met een vakbond op onze overheid. Toch gaat het hier over 10.000 mensen die momenteel geen inkomsten hebben. Het gaat over Belgische bedrijven die normaal gezien goed functioneren en gezond zijn. Dat zijn bedrijven die heel veel geld opbrengen aan de overheid. We hopen op een teken dat er ook voor ons iets in de bus zit."

"We doen heel voor de samenleving in normale tijden. Wij zorgen voor het goede gevoel. Uit een studie blijkt dat je tot negen jaar langer kan leven als je regelmatig naar een concert gaat. Die chemische reacties zijn echt goed voor je gezondheid. In barre tijden zijn wij van cruciaal belang. Wij moeten ervoor zorgen dat mensen weer blij worden. Maar daar is steun voor nodig."

Er zijn heel wat onderhoudscontracten afgezegd om kosten te besparen. De lift neem je nu bijvoorbeeld beter niet.

— Coralie Berael

LIVE2020

Ook jij kan je steentje bijdragen. "Er is een solidariteitsfonds opgericht voor en door de sector. Bij zo’n evenement komt heel wat kijken. We werken met zelfstandigen, freelancers, podiumbouwers, geluidstechnici, ... Al die mensen zitten zonder inkomen. Met dit fonds willen we geld inzamelen om hen te helpen."

"Als er dan binnenkort terug kleine evenementen kunnen plaatsvinden, zal dat sowieso met verlies zijn. Je mag momenteel maar met honderd man binnen zitten. Ook die kleinere evenementen willen we met dat fonds steunen. Je kan een gift doen of deelnemen aan een solidariteitsactie. Rock Werchter heeft bijvoorbeeld een kledinglijn ontworpen en de Ancienne Belgique heeft eigen mondmaskers gemaakt. Maar LIVE2020 is geen alternatief voor de steunmaatregelen van de overheid. Die zijn nog altijd broodnodig!"

Meer informatie vind je op live2020.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet