VRT-journaliste Caroline Vanden Berghe: "Dé vraag is hoe een veroordeeld Syrië-ronselaar die in de gaten werd gehouden, een gijzeling kon organiseren"

dinsdag 2 juni 2020 - 16:54
VRT nws
In het onderzoek naar de gijzeling van de 13-jarige jongen in Genk zijn zes verdachten aangehouden. Een zevende persoon mocht onder strikte voorwaarden naar huis. Eerder raakte bekend dat vijf van de zeven verdachten geradicaliseerde moslims zijn. Maar wat is hun motief?

"Het motief is dus echt nog niet gekend", zegt Caroline Vanden Berghe "Je ziet natuurlijk wie de verdachten zijn, geradicaliseerde extremisten, teruggekeerde Syrië-strijders.  Maar bij de huiszoekingen gisteren zijn geen explosieven gevonden. Dan zou het losgeld eventueel naar het buitenland kunnen gaan voor buitenlandse terreur.  Maar verdachte geldstromen zijn er ook nog niet gevonden. De opgepakte mannen zijn ook alleen in verdenking gesteld voor gijzeling van een minderjarige en nog niet voor terrorisme. Het is veel te vroeg om daar dus nog iets over te zeggen." 

Voorwaarden geschonden

"Dé vraag is hoe het kan dat Khalid Bouloudo, de Syrië-ronselaar uit Maaseik, in hoger beroep een straf met uitstel kreeg en dan tóch een gijzeling kan organiseren met gelijkgezinden. Hij had voorwaarden opgelegd gekregen en werd ook gemonitord. Als de politie merkte dat de voorwaarden werden geschonden, maakten ze daar een proces-verbaal van dat aan het parket werd overgemaakt. Maar het is niet duidelijk wat daar dan mee is gebeurd."

Kamercommissie justitie

"Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir heeft zich al boos gemaakt dat iemand zijn voorwaarden schendt en dat daar niets mee wordt gedaan. Maar we moeten wachten tot morgen. Dan is er een Kamercommissie Justitie waar federaal minister van Justitie Koen Geens vragen krijgt en daar zal op moeten antwoorden", besluit Caroline Vanden Berghe

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!