Waarom Wim De Vilder geen korte broeken draagt op het journaal: "Wat als de premier bij mij zit?"

woensdag 2 juni 2021 - 17:03
wim de vilder bij radio 2
archief radio 2
Bij sommige beroepen ligt het dragen van een korte broek nog steeds moeilijk. Ook bij journaalanker Wim De Vilder. "Ik denk dat het een beetje raar zou zijn als je mijn blote benen van onder de tafel zou zien komen."

Door het warme weer komt dezelfde vraag weer opduiken: waarom mag niet iedereen een korte broek aan? Bij sommige beroepen ligt het nog moeilijk. Journaalanker Wim De Vilder twijfelt zelf ook. "Stel dat ik het journaal ben aan het presenteren, en ze zeggen: 'binnen vijf minuten zit de premier bij jou.' Het zou raar zijn als ik daar in short zat." Dat zegt De Vilder tegen David Van Ooteghem in 'Spits'.  

Toch draagt De Vilder wel eens een korte broek op zijn werk: "Ik maak er eigenlijk een erezaak van om elke zomer minstens een keer in korte broek op de redactie te verschijnen." Maar door de nieuwe set-up van Het Journaal, vindt hij het toch moeilijk: "Tot voor kort kon je met blote benen aan de desk gaan zitten, maar dat kan niet meer. We zijn plots mensen met bovenstuk én een onderstuk. Het zou dan raar zijn als je blote benen van onder de tafel ziet komen." Zal hij dan nooit overwegen om Het Journaal te presenteren in korte broek? "Ik zal er eens over nadenken", zegt hij. "Misschien krijgen we nog een warme dag deze zomer, en dan zal ik het overwegen."

Waarom niet?

In sommige landen is het net normaal om een korte broek te dragen naar je werk. Er zijn ook geklede korte broeken. "Ik ben eens naar Bermuda geweest", vertelt De Vilder, "daar komt de naam 'bermuda' vandaan. Daar dragen de mannen ook een pak met een short onder. Daar is dat heel normaal." 

Kan het dan echt nooit in België? Wim De Vilder kon voor de Korte Broekendag van Radio 2 alvast niet overtuigd worden. "Een reporter zou misschien wel eens een korte broek aan kunnen, zegt De Vilder. "Voor een verslag aan zee, misschien." Politiek journalist Bart Verhulst die in de Wetstraat een korte broek draagt, dat vindt hij dan weer niet kunnen. En wat als VTM het zou doen? "Dan zeker niet!" grapt hij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!