Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Wat met een poetshulp, tuinman of kapper die zich niet wil laten vaccineren?

ma 7 jun. - 3:31

"Ben jij al gevaccineerd?", het moet een van de meest gestelde vragen op het moment zijn. Niet alleen uit interesse, maar ook uit eigen veiligheid. En wat als je kapster of huishoudhulp niet wil antwoorden? Moraalfilosoof Patrick Loobuyck weet het antwoord.
© Canva

Vragen staat vrij”, begint de moraalfilosoof. “Je bent vrij om aan je kapper, kinesist of anderen mensen die dichtbij of aan je aankomen te vragen of ze al gevaccineerd zijn. Maar je moet goed weten dat die mensen het recht hebben om niet te antwoorden door het recht op privacy. Of je al dan niet gevaccineerd bent, hoort tot de persoonlijke gegevens. Dus je bent nooit verplicht om dit aan anderen mee te delen.”

Als mensen niet willen antwoorden op die vraag, weet je eigenlijk het antwoord meteen: “Sommige mensen willen misschien verbergen dat ze niet gevaccineerd zijn en je brengt hen met deze vraag in een lastig parket. Zeker als je dit in groepsverband vraagt. Maar je hebt zeker het recht om het te weten. Als je naar een kapper wil gaan die gevaccineerd is, ben jij vrij om een nieuwe kapper te kiezen.”

Of je al dan niet gevaccineerd bent, hoort tot de persoonlijke gegevens. Dus je bent nooit verplicht om dit aan anderen mee te delen.

— Moraalfilosoof Patrick Loobuyck

Een vaccin of een mondmasker

Je poetshulp komt in je huis. Stel dat hij of zij niet op de vraag wil antwoorden, of een ‘neen’ antwoordt, dan heb je niet het recht om de samenwerking te stoppen: “Je moet een groot onderscheid maken tussen wanneer je een klant bent bij bv. je kapper of je tandarts of wanneer je je als werkgever opstelt bij bv. een poetshulp of tuinman. Het is niet evident om af te dwingen dat die persoon zegt dat hij of zij gevaccineerd is. Als de persoon het niet uit zichzelf zegt, kan je het vragen. Maar als hij of zij niet wil antwoorden, kan je de samenwerking niet zomaar stopzetten. Je kan wel zeggen: “Zolang je geen antwoord wil geven, of niet expliciet zegt dat je gevaccineerd bent, gaan we bepaalde maatregelen blijven volgen.” Je poetshulp of tuinman blijft het mondmasker gebruiken en je blijft afstand houden. Dit is een tussenoplossing. Je kan ook je kapper vragen om het mondmasker te blijven gebruiken.”

Wat als een dokter of verpleegster je op spoed snel moet helpen? Het is moeilijk om in een pijnlijke of stressvolle situatie te vragen of de persoon die je helpt, gevaccineerd is: “Een ziekenhuis is een heel specifieke context. Ik denk dat we daar nog lang met extra maatregelen zullen werken. Het verplegend personeel zal nog een tijdje verplicht worden om een mondmasker te dragen, omdat men nog niet weet of elke patiënt is ingeënt. En omgekeerd is ook het personeel misschien niet ingeënt. Het kan zijn dat er een situatie ontstaat waarbij ingeënte mensen minder maatregelen moeten volgen dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Een griepvaccin is niet verplicht en je hebt verplegend personeel dat zich niet wil laten vaccineren hiertegen. Zij werken in ziekenhuizen vaker met mondmaskers, terwijl mensen die wel gevaccineerd zijn zonder mondmasker werken. Je hebt 2 manieren om je patiënten te beschermen: een vaccin of een mondmasker."

Zolang men geen antwoord geeft op de vraag of ze gevaccineerd zijn of niet, dragen jullie beiden best een mondmasker.

— Moraalfilosoof Patrick Loobuyck

Een wetgeving rond vaccinatie tegen covid-19

“Het is mogelijk dat er wetgeving rond ontstaat. Voor de zorg is er al een wet die zegt dat je voor Hepatitis B moet ingeënt worden. Wanneer je werkt voor een land- en tuinbouwbedrijf moet je voor Tetanus ingeënt zijn. We zijn nog niet zo ver, maar het is wel denkbaar dat in de toekomst de zorgberoepen wettelijk verplicht zijn om ingeënt te zijn tegen covid-19. Dat behoort tot de mogelijkheden. Maar is het ook geen ethische plicht van het zorgpersoneel om goed voor hun patiënten te zorgen? Daar hoort voor een stuk die vaccinatie bij. Het is een vorm van solidariteit. Je laat je inenten om anderen te helpen en als het je beroep is om met zwakke mensen om te gaan, kan je dat wel verwachten.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet