Weddingplanner Joyce De Troch: “Dit zijn onze winstmaanden en we zien ze nu in rook opgaan!”

donderdag 11 juni 2020 - 18:32
Getty Images
Wie wil nog trouwen in Coronatijden? Zo goed als niemand blijkbaar, want bijna alle trouwfeesten in juli en augustus zijn geannuleerd. De federatie van huwelijksplanners houdt de adem in en vreest voor faillissementen. Joyce De Troch van weddingplanner 'Enjoy' geeft uitleg.

Vorige week ging nog 20% van de geplande huwelijken door, nu nog slechts 5%. Ook Joyce De Troch kreeg heel wat annuleringen: “Het magische seizoen ligt aan diggelen. De zomer komt eraan, maar niet echt hoopvol voor ons. Waarom zeg ik magisch? 2020 was voor vele koppels iets om naar uit te kijken. Dat valt nu allemaal weg.”

De romantiek wordt weggenomen

“De huwelijken die wel nog doorgaan zijn volharders die zich gaan houden aan een bubbel. Er wordt ons opgelegd om maximaal 10 personen aan één tafel te zetten en de afstanden moeten uiteraard gerespecteerd worden. Daarnaast zijn er nog heel veel regels die het feesten helemaal minimaliseren. De romantiek wordt weggenomen. De 5% die overblijven zijn echt de volharders die het willen blijven doen. Het grote aantal verschuift uiteraard en hoopt op betere tijden.”

Neem je één onderdeel van een trouwdag weg, dan neem je de hele magie en een heel groot deel van het sprookje weg.

“Blijf in je bubbel. Breid je bubbel uit tot maximum 100 personen, als de ruimte of de locatie het toe laat. Dat zijn de belangrijkste regels. Maar daar doe je het misschien niet voor? Een trouwfeest is een dag van alle mensen, vrienden en familie die je er heel graag bij wil. Waarom zou je zo’n dag minimaliseren? De meeste klanten en klassieke huwelijksfeesten zijn topdagen. Het begint al ’s ochtends met het stadhuis, soms gevolgd door de kerk, om te eindigen met een groot feest. Neem je één van die onderdelen weg, dan neem je de hele magie weg en een heel groot deel van het sprookje.

Geen mooie oplossingen

“Als mensen een feest geven van 100 tot 200 personen, moet je dit in een hele grote ruimte doen. Je kan het niet laten plaatsvinden in een klassieke, prachtige zaal of locatie. Je moet je opsplitsen. Je kan je feest ook opsplitsen over 3 dagen, zodanig dat het koppel toch op die manier er iedereen bij krijgt.  Dat houdt dan weer heel veel extra kosten in en brengt een praktische ‘romslomp’ met zich mee. Als je moet minimaliseren van 200 personen naar 80 personen. Dat is heel moeilijk! Er zijn geen mooie oplossingen aangeboden voor ons. En ook geen vooruitzichten voor onze sector.”

“We eisen een hinderpremie van 160€ per dag. De foorkramers ontvangen dat ook godzijdank. Eventueel een btw-verlaging? Dat is allemaal koffiedik kijken, en vragen en hopen natuurlijk. Maar ik vrees, zoals in vele sectoren, dat er ook bij ons heel wat figuurlijke lijken gaan vallen. Dat zijn onze winstmaanden en die zien we nu gewoon in rook opgaan!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!