Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Welke coronacijfers zijn nu écht belangrijk en hoe moet je ze interpreteren?

do 2 apr. - 4:12

We zijn met z'n allen nog nooit zo veel met cijfers bezig geweest als nu. Cijfers over coronabesmettingen, ziekenhuisopnames, doden, ... En dat in binnen- én buitenland. Maar welke cijfers zijn nu belangrijk om in de gaten te houden? Zijn er cijfers die alleen maar voor verwarring zorgen? Koen Wauters, corona-expert voor VRT NWS, legt uit.

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames

“Het belangrijkste cijfer waar ik elke dag naar kijk is het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames”, vertelt Koen Wauters bij David Van Ooteghem in ‘Spits’. “Dat schommelt nu al ongeveer een week rond de 500 à 600. Dat wel zeggen dat er in alle Belgische ziekenhuizen elke dag 500 à 600 patiënten bijkomen die besmet zijn met dat nieuwe coronavirus. Dit cijfer is voor mij het meest belangrijke, omdat het het meest objectieve cijfer is. Het cijfer van de mensen die dagdagelijks in het ziekenhuis worden opgenomen, is het cijfer dat we gebruiken om de ernst van de epidemie in te schatten.”

Aantal besmettingen

“Daarnaast heb je het cijfer van het aantal besmettingen, maar dat hangt erg af van het aantal tests dat je uitvoert. Simpel gezegd: hoe meer mensen je gaat testen, hoe meer besmettingen je registreert. De manier waarop men test in ons land is in de loop van de weken veranderd. In het begin werden veel meer mensen getest. Maar op een gegeven moment was er een tekort aan chemische producten of wissertjes voor de tests. Nu test men enkel nog mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis en verzorgend personeel. Dat testkabinet is wel weer aan het uitbreiden. Dat wil zeggen dat men toch weer breder aan het testen is. Daardoor stijgt het aantal besmettingen. Dat is ook het grafiekje dat mensen in het oog houden, maar eigenlijk is dat niet relevant”, legt Koen Wauters uit.

Beademingstoestellen

“Hoeveel beademingstoestellen er nog over zijn, is een ander statistiekje. Dat cijfer toont namelijk hoeveel ziekenhuisbedden zijn ingenomen op intensieve zorgen. Het voordeel daarvan is dat we in Italië hebben gezien wat er gebeurt als je je niet voorbereidt. Daar zijn ze overspoeld door de epidemie. In Italië hadden ze te weinig plaats op intensieve zorgen en dan krijg je gruwelijke situaties. Ons land, en andere Europese landen, hebben daar lessen uit getrokken en de capaciteit op intensieve zorgen stelselmatig opgedreven.”

“We zitten nu aan meer dan 2200 bedden, alleen voorbehouden voor Covid-19 patiënten op intensieve zorgen. Ongeveer 1100 bedden daarvan zijn  bezet. Vier weken geleden hadden we enkel 1100 bedden. Dat zou willen zeggen dat intensieve zorgen nu vol zou zijn.”

Aantal doden

“Het aantal doden is wel een heel objectieve parameter, om het zo cynisch te zeggen”, gaat Koen Wauters verder. “Wij tellen sinds een dag of tien heel ruim, bij wijze van spreken. In het begin telden we alleen de sterfgevallen waarvan een positieve coronatest was. Maar in rust- en verzorgingstehuizen stierven ook mensen die niet getest waren, maar wel op een vleugel lagen waar iemand anders gestorven was die wel positief is getest op corona. Nu nemen we die ook mee in onze telling. Als mensen hoogstwaarschijnlijk overlijden aan een coronabesmetting, dan tellen we die mee.”

Koen Wauters wil toch nog een advies meegeven als besluit: “Probeer niet te veel nieuws te volgen. Dat is een advies dat het wetenschappelijk comité vandaag gegeven heeft. Wees matig met nieuws. Ga genoeg naar buiten. Ga wandelen, maar niet in groep uiteraard. Ga ontspannen en wees niet te gefixeerd op de cijfers!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet